У Коломийському музеї показали одяг буковинців 19-20 століть

У Коломийському музеї показали одяг буковинців 19-20 століть

Відео
Укрінформ
У Коломиї на Прикарпатті в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття відкрили виставку «З буковинських кросен», в експозиції якої - буковинський одяг 19-20 століть з приватної колекції етнографа Миколи Шкрібляка.

Про це повідомляє місцева телекомпанія НТК, передає Укрінформ.

«У Коломиї презентували виставку з персональної колекції етнографа, майстра народного мистецтва, заслуженого діяча мистецтв України, директора Буковинського центру культури і мистецтва Миколи Шкрібляка. У виставкових залах Національного музею представлено майже 300 творів, зокрема, одяг буковинців кінця ХIX - впродовж ХХ століть з усіх етнографічних регіонів краю», - йдеться в повідомлення.

За словами Миколи Шкрібляка, його колекція відкриває традиції чотирьох етнічних регіонів Буковини. Етнограф зазначає, що одяг у той період створювали переважно жінки і для жінок. Серед експонатів, які в музеї можна побачити вперше, є більше 60 переміток (вид жіночого головного убору - ред). Найдавнішій - понад 150 років.

Читайте також: У Таллінні відбудеться український фестиваль «Вишиванка об'єднує»

«Це – унікальні речі, які ткалися до Другої світової війни», - запевняє етнограф.

Також в експозиції можна побачити різноманітні жіночі та чоловічі пояси, запаски та буковинські тайстри, які нещодавно увійшли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Тайстра – традиційна ткана торбина, яку носять через плече. Для її виготовлення застосовують найдавніші види ткацтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-