росіяни створили на Херсонщині групу «карателів», які викрадали і катували людей - СБУ

росіяни створили на Херсонщині групу «карателів», які викрадали і катували людей - СБУ

Укрінформ
Служба безпеки України спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції викрили злочинну організацію, яка діяла у складі створеного загарбниками «головного управління мвс рф Херсонської області».

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

За даними спецслужби, учасники ОЗУ "виконували завдання кремля щодо поширення окупаційного режиму та придушення руху опору на тимчасово захопленій частині регіону".

Встановлено, що формуванням керівного складу псевдооргану та контролем його діяльності займалися «куратори» з фсб та мвс рф - Сергій Синицин та Олександр Топтигін.

"До протиправної діяльності вони залучили двох кадрових співробітників російської поліції і призначили їх «заступниками» очільника фейкового відомства. При цьому керівником цієї установи став ексочільник Управління МВС у Черкаській області Ліпандін Володимир Віталійович", - зазначає СБУ.

Читайте також: росіяни піддавали херсонців катуванням у понад 20 ізоляторах міста і околицьзвіт HRW

Інші 30 активних учасників злочинної організації – колишні місцеві правоохоронці. За даними слідства, зловмисники викрадали людей і катували їх, аби залякати місцевих жителів та змусити їх працювати на окупаційну адміністрацію. Також вони регулярно проводили незаконні обшуки в оселях громадян, під цим приводом розграбовуючи майно потерпілих, зокрема, забирали й зареєстровану мисливську зброю.

Крім того, під час тимчасової окупації обласного центру зловмисники пограбували міську аптеку – винесли звідти всю готівку, медпрепарати, а приміщення «конфіскували» для потреб загарбників.

Читайте також: На окупованих територіях росіяни найчастіше катують цивільних струмом - правозахисники

СБУ інформує, що учасників карального органу також залучали до проведення псевдореферендуму на території регіону. Зокрема, вони охороняли «виборчкоми» та забезпечували перевезення «бюлетенів».

Усім 34 фігурантам повідомили про підозру за ст. 255 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній). На цей час підозрювані переховуються на тимчасово окупованій території на півдні України.

Водночас СБУ вже затримала чотирьох інших «посадовців» цього російського карального органу.

Читайте також: Поліція знайшла 27 фільтраційних таборів та в’язниць рф на окупованих територіях

Щодо решти учасників злочинного угруповання тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Як повідомлялось, Служба безпеки України встановила особи трьох терористів "днр", причетних до масових знущань із жителів тимчасово захоплених районів Миколаївської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-