росіяни піддавали херсонців катуванням у понад 20 ізоляторах міста і околиць – звіт HRW

росіяни піддавали херсонців катуванням у понад 20 ізоляторах міста і околиць – звіт HRW

Укрінформ
Постраждалі та члени їхніх сімей у Херсоні розповіли міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch (HRW) про тортури та інші види жорстокого поводження з боку росіян під час окупації міста.

Про це йдеться у звіті HRW, передає Укрінформ.

Як зазначається, HRW поспілкувалася з 34 людьми про жорстоке поводження з цивільними особами під час російської окупації Херсонської області з 2 березня 2022 року до виведення російських військ з більшої частини території 11 листопада.

12 колишніх затриманих і 10 членів їх сімей описали, що люди піддавалися катуванням або були свідками катувань інших затриманих, що у трьох задокументованих випадках призвело до смерті. Ці інтерв’ю ґрунтуються на десятках інших опитуваннях про катування, які Human Rights Watch проводила з мешканцями Херсонської області в попередні місяці окупації під час підготовки доповіді в липні 2022 року.

«російські окупаційні війська застосовували жахливі катування та інші знущання над херсонцями у «катівні» на вулиці Теплоенергетиків та багатьох інших місцях тримання під вартою. Відповідальні за ці жахливі дії не повинні залишитися безкарними, постраждалі та їхні родини мають отримати відплату за свої страждання, а сім’ї тих, хто досі вважається зниклими безвісти, мають отримати інформацію про них», – заявила старша дослідниця Human Rights Watch в Україні Юлія Горбунова.

Зазначається, що російські війська в Херсоні агресивно обшукували помешкання, а потім затримували одного або кількох людей, які там проживали, за різними звинуваченнями. Декілька затриманих повідомили, що російські військові били та погрожували їм або їхнім родичам, зокрема літнім людям. Потім російські солдати закривали очі або голови затриманих шапкою або мішком і змушували їх сідати в транспортний засіб. Їх доставляли до одного з 20 або більше ізоляторів у Херсоні та околицях.

Читайте також: Щонайменше кілька тисяч українських дітей були примусово переміщені росією - HRW

Майже всі випадки катувань, задокументовані останнім часом у Херсоні, стосувалися осіб, які утримувалися в ІТТ на вулиці Теплоенергетиків, 3. Одна особа також перебувала у тимчасових місцях тримання від вартою у Херсонському аеропорті та в будівлі Херсонської міської адміністрації. Інший колишній затриманий розповів, що людина, з якою він ділив камеру, раніше перебувала у СІЗО на вулиці Перекопській, 10, де, за повідомленнями BBC та інших джерел, російські окупаційні війська катували людей. Інший колишній затриманий, якого вивезли приблизно за 120 кілометрів від Херсона, розповів, що його тримали у складській кімнаті сільської школи розміром 2 на 3 метри.

Human Rights Watch раніше задокументувала випадки катувань затриманих, у тому числі українських військовополонених з сил територіальної оборони, у колишній будівлі Головного управління Національної поліції на вулиці Лютеранській, 4 (колишня Кірова).

російські охоронці також принижували затриманих, змушуючи їх під загрозою побиття вигукувати проросійські гасла, слухати та співати гімн росії та патріотичні пісні, аплодувати тим, хто співає, йдеться у звіті.

Читайте також: На звільнених територіях виявили 54 катівні й зафіксували понад п'ять тисяч випадків тортур

Більшість опитаних родичів сказали, що їм не надавали жодної інформації про місцеперебування близьких, що вимагається міжнародним правом у ситуації окупації. Багато хто відчайдушно шукав родичів і намагався доставити пакунки з продуктами та іншими речами першої необхідності, не знаючи, чи дійшли вони до одержувачів.

Колишні затримані та члени сімей казали, що російська окупаційна влада утримувала їх та їхніх близьких під вартою за участь (реальну або таку, щодо якої були підозри) у волонтерській діяльності, надання чи висловлення підтримки українським силам чи уряду, або за те, що вони були учасниками операцій українських сил безпеки у 2014 році на Донбасі.

Українська влада розслідує випадки незаконного тримання під вартою, катувань та інших видів жорстокого поводження в Херсоні та околицях під час російської окупації. Прокурор відділу розслідування воєнних злочинів Херсонської обласної прокуратури Євген Терещенко повідомив, що за попередніми оцінками, за цей період було зареєстровано від 4 000 до 5 000 випадків затримання цивільних осіб, але реальна кількість могла бути набагато більшою.

"Умисне жорстоке поводження, катування чи вбивство цивільних осіб чи полонених комбатантів, які перебувають під вартою, умисне заподіяння сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров’ю осіб, а також здійснення незаконної депортації чи переміщення є воєнним злочином", - наголошується у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні зустріли ще 24 дітей, які повернулися додому після незаконного утримування в росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-