На звільнених територіях виявили 54 катівні й зафіксували понад п'ять тисяч випадків тортур

На звільнених територіях виявили 54 катівні й зафіксували понад п'ять тисяч випадків тортур

Укрінформ
Органи прокуратури відкрили 5079 кримінальних проваджень за фактами катувань та іншого нелюдського поводження унаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких - за фактами сексуального насильства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр прав людини ZMINA, посилаючись на відповідь Офісу генерального прокурора.

“Офіс генпрокурора повідомив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5079 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, на деокупованих територіях України після відступу росіян виявлено 54 місця жорстокого поводження з населенням, так званих катівень. Наразі здійснюється досудове розслідування у 855 кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів проти дітей, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України, у тому числі 10 – за фактами сексуального насильства. Усього органами прокуратури розслідується 2415 проваджень щодо злочинів, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства.

В ОГП також повідомили, що станом на 19 грудня в ЄРДР зареєстровано 54 607 злочинів, пов’язаних з агресією рф, серед них 52 879 - за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України), повідомляється у листі Офісу генерального прокурора.

Читайте також: На деокупованій Херсонщині поліція знайшла 7 катівень та 8 місць несвободи

В Центрі прав людини ZMINA також нагадали, що від початку повномасштабного вторгнення рф правоохоронними органами встановлено 154 факти вчинення російськими військовослужбовцями сексуального насилля відносно жінок, дітей та чоловіків на території України. За результатами досудового розслідування повідомлено про підозру шістьом військовослужбовцям рф.

Як повідомляв Укрінформ, 21 листопада в Херсоні правоохоронці встановили місця катівень у чотирьох будівлях.

Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-