Петиція до Президента щодо сприяння створенню заказника на Свидовці набрала необхідні голоси

Петиція до Президента щодо сприяння створенню заказника на Свидовці набрала необхідні голоси

Укрінформ
Петиція до Президента Володимира Зеленського з проханням сприяти створенню у Закарпатській області заказника «Вільний Свидовець» набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Про це свідчать дані на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Петицію було зареєстровано 28 березня, автор Тетяна Шаміна.

«Закликаємо Вас зберегти недоторкану природу гірського масиву Свидовець від забудови та вирубки шляхом створення заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець»! Свидовець – це гірський масив у Закарпатській області, одне з найкрасивіших місць Українських Карпат. Це праліси, високогірні луки, льодовикові озера та річки. Це місце, де все ще залишилися ведмеді, рисі та десятки інших рідкісних тварин та рослин, які охороняються Червоною книгою України та мінімум чотирма міжнародними конвенціями», - ідеться в документі.

Читайте також: У Варшаві активісти передали петицію до Байдена про надання Україні F-16

За словами автора петиції, унікальна дика природа Свидовця перебуває під загрозою знищення. Зокрема, зазначається, що у 2016 році з’явився проєкт будівництва на Свидовці однойменного гірськолижного курорту площею 1400 га, розрахованого на прийняття 28 тис. відпочивальників одночасно, а наприкінці 2022 року з’явилися наміри розширити проєкт курорту, забудувавши сусідні гори курортами «Бистриця» і «Турбат».

«Тобто, може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей одночасно. Ціле місто замість недоторканої природи Карпат! За дослідженнями науковців, рентабельність проєкту в умовах зміни клімату сумнівна, проте екологічні наслідки (селі, ерозія, посухи, паводки) будуть суттєвими», - наголошується в документі.

Читайте також: Науковці заявили про масові рубки в пралісах Свидовця - знищено 90 гектарів цінного лісу

У цьому зв’язку Президента закликають сприяти якнайшвидшому створенню заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець» й не допустити будівництва «монструозних гірськолижних курортів» на Свидовці та сусідніх гірських хребтах.

Як повідомлялося, російські загарбники тимчасово окупували 20 заповідників в Україні та перетворюють їх на мисливські угіддя, копальні й танкові стоянки.

Фото: mount-day.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-