Науковці заявили про масові рубки в пралісах Свидовця - знищено 90 гектарів цінного лісу

Науковці заявили про масові рубки в пралісах Свидовця - знищено 90 гектарів цінного лісу

Укрінформ
Науковці Дунайсько-Карпатської програми заявили про 90 га вирубаних пралісів та квазіпралісів у гірському масиві Свидовець на Закарпатті.

Про це повідомили у Фейсбуці ГО "Дунайсько-Карпатська програма", передає Укрінформ.

"Експерти ГО “Дунайсько-Карпатська програма” обстежили більше 570 га пралісів та квазіпралісів в Ясінянському лісгоспі, зокрема, на території Довжанського, Чорнотисянського та Станиславського лісництв ДП “Ясінянське ЛМГ” із 664 га, які є у списку спірних ділянок по Ясінянському лісомисливському господарству, що потребували рішення комісії Мінприроди. У ході польових обстежень наші експерти встановили, що через рубки у Довжанському лісництві вже втрачено більше 90 га ділянок таких пралісів та квазіпралісів (14% від спірних ділянок)", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, мова йде про території, які були визначені цінними лісами групою національних експертів з питань лісового господарства ще у 2017-2018 році.

"Ми неодноразово писали про загрозу для найцінніших лісів - пралісів, квазіпралісів та природних лісів, що були визначені експертами як пралісові пам'ятки, але досі не отримали офіційний захисний статус. Іноді документи для затвердження статусу пралісової пам'ятки лежать у владних кабінетах роками, а за цей час цінний ліс, якому сотні років, перетворюють на дрова. Саме це зараз відбувається із пралісами неподалік високогірного масиву Свидовець", - пишуть науковці.

За їхніми словами, в ДП “Ясінянське ЛМГ” заперечували існування цінних лісів на їхній території.

"Наказом Мінприроди №258 від 17.07.2019 року щодо визначення належності лісових ділянок до пралісів, квазіпралісів та природних лісів була організована виїзна комісія. Однак, комісію Міністерства не допустили на територію лісгоспу: близько 60 осіб, здебільшого мешканців села Чорна Тиса, заблокували дорогу. Формальним приводом стало те, що до складу комісії не було залучено представників місцевої громади. Проте надалі виконком Чорнотисянської сільської ради так і не надав своїх представників до складу комісії для Мінприроди", - кажуть в громадській організації.

Науковці Дунайсько-Карпатської програми наголошують, що згідно з Методикою визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів, на ці ділянки не повинні були видавати лісорубні квитки та інші дозвільні документи на проведення будь-яких лісогосподарських заходів.

"Це означає, що мали місце порушення чинної нормативно-правової бази і зі сторони лісогосподарського підприємства, і зі сторони Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарств. Ці дії мають ознаки правопорушення згідно зі статтею 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду), ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем)”, - зазначає юрист, заступник директора ГО “Дунайсько-Карпатська програма” Анатолій Павелко.

Читайте також: На Закарпатських транскордонних річках та їхніх притоках встановлять сітки для вилову сміття

Звіт про обстеження ГО “Дунайсько-Карпатська програма” направила у Міндовкілля.

Зазначається, що в Карпатському регіоні, найбільше в Івано-Франківській та Закарпатській областях, через значну протидію лісового господарства отримали офіційний природоохоронний статус “пралісової пам'ятки природи” приблизно лише четверта частина від встановлених експертами пралісових територій. Решта (а це десятки тисяч гектарів пралісів та старовікових лісів) знаходяться під загрозою вирубки.

Укрінформ направив запит щодо даної ситуації в пресслужбу Управління Закарпатського обласного лісомисливського господарства з тим, щоб дізнатися офіційну точку зору щодо рубок у Ясінянському держлісгоспі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-