Мер Мелітополя розповів про план дій після звільнення міста

Мер Мелітополя розповів про план дій після звільнення міста

Укрінформ
Після деокупації Мелітополя та району потрібно відновити життєдіяльність території та її інфраструктуру, покарати колаборантів та зрадників, примирити населення та відновити економіку.

Про це під час виступу на Міжнародному саміті міст та регіонів сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо усвідомлювати, що після нашої перемоги головним запобіжником від можливої нової агресії росії має стати успішно розвинена економіка, і особлива увага має приділятися нашим територіям. Оскільки саме вони є останнім форпостом між Європою та агресором", - сказав він.

Федоров нагадав, що Мелітополь є воротами до Криму, і до повномасштабного вторгнення на його території проживали мешканці більш ніж 100 національностей. Мелітополь вважався інтеркультурною столицею України.

"У 2014 році наше місто обрало свій шлях розвитку - європейський шлях розвитку. Після вторгнення росії до Криму, Донбасу, Луганська, російські провокатори намагались захопити і наше місто, та наша громада впоралася із цим викликом. Наша громада вистояла, Мелітопольщина стала домівкою для більше ніж 10 тисяч переселенців. З 2014 року у співпраці з міжнародними партнерами ми покращували нашу соціальну інфраструктуру і будували плани розвитку регіону до 2030 року, але не врахували тільки одного, що росія оголосить війну всьому цивілізованого світу", - сказав мер міста.

Читайте також: росіяни в очікуванні наступу ЗСУ на Мелітополь побудували три лінії оборони - розвідка Британії

Мелітополь був окупований з перших днів війни і став для окупантів адміністративним центром захопленої частини Запорізької області та військовою базою. Нині на тимчасово окупованих територіях чиниться справжній геноцид проти українського народу. Зокрема, ворог викрадає та катує мирних людей. Іван Федоров згадав, що і його самого російські військові посадили у в'язницю за проукраїнську позицію та відмову працювати на ворога.

Зараз в місті не працює 70% підприємств. Люди на межі бідності, а ліки та продукти харчування, за словами Федорова, дорожчі у три рази, ніж у будь-якому місті нашої держави.

"Люди не можуть отримувати ліки без російського паспорта. Тож у них же вибір: або життя, або російський паспорт", - додав він.

Попри це, в місті спостерігається низька колаборація: жоден директор школи (з 22 шкіл) не зрадив та не погодився працювати із ворогом. Мелітополь вважається центром партизанського руху, який тримає в напруженні ворогів.

Читайте також: Із Мелітополя за два тижні виїхали понад 2000 людей, щоб уникнути «мобілізації» - Федоров

"Зараз всі ми маємо унікальний шанс - побудувати нову Україну. Крок номер один - створення плану деокупації Мелітопольщини, плану відновлення життєдіяльності та інфраструктури. Ми вже зараз акумулюємо гуманітарну допомогу, речі першої потреби, генератори, аби якомога швидше відновити життєдіяльність, формування команди і зробити безпечною ситуацію в місті, аби наші мешканці повернулись. Другий і найскладніший крок - це побудова довгострокової стратегії примирення людей після довгої окупації. Всі колаборанти та зрадники мають бути покарані, а також треба примирити тих, хто залишився і терпів терор, і тих, хто повернувся. Третій крок - це про майбутнє нашої держави. Без сильної та економічно розвиненої країни цього неможливо", - сказав Федоров.

Він також подякував міжнародним партнерам за підтримку та висловив сподівання, що вона триватиме й надалі.

Читайте також: У Мелітополі загарбники почали другу хвилю «націоналізації» житла

Раніше повідомлялось, що на саміті виступав заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк, який 333 дні провів в російському полоні. Він звернув увагу учасників заходу на тому, що не варто сприймати Україну, як "сіру зону", яка може захистити Європу від навали. Адже Україна в першу чергу - це спільний дім для українців, європейців і всього цивілізованого світу.

Сьогодні у Києві проходить Міжнародний саміт міст та регіонів. Участь у заході беруть близько 100 представників іноземних держав з усього світу, голови асоціацій міст та регіонів, представники Конгресу Ради Європи та голови українських громад і регіонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-