У Харкові оголосили заочну підозру в держзраді лідеру організації «Рoton»

У Харкові оголосили заочну підозру в держзраді лідеру організації «Рoton»

Укрінформ
У Харкові оголосили заочну підозру в державній зраді лідеру організації «Рoton» Павлу Оніщенку.

Про це повідомив у Фейсбуці речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, передає Укрінформ.

"Співробітники Служби безпеки України зібрали докази та оголосили підозру у державній зраді та низці інших злочинів ватажку скандальновідомої харківської громадської організації «Рoton»", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 37-річний харків'янин, який добровільно переїхав до країни-агресора, систематично публікував в Інтернеті матеріали із виправдовуванням збройної агресії рф проти України та із закликами до насильницького захоплення державної влади.

«У своїх публікаціях він поширював наративи російської пропаганди на кшталт: «москва и Киев один народ», «Денацификация в Украине». Цим він допомагав державі-агресору проводити спеціальні інформаційні операції на шкоду Україні, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та сформувати негативне ставлення до нашої держави у світі. Для цього зловмисник використовував особисті профілі у соціальній мережі "ТікТок" та на сервісі відеохостингу Youtube», - зазначив Абдула.

Читайте також: ДБР перевіряє на причетність до держзради і колабораціонізму 1734 особи

За його словами, лінгвістична семантико-текстуальна експертиза мовлення, проведена фахівцями Національного наукового центру Інституту судових експертиз ім. Бокаріуса, підтвердила протиправний характер закликів харків'янина.

Заочно фігурантові повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі переходу на бік ворога та надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до захоплення державної влади, вчинені повторно); ч. 3 ст. 436-2 (створення та поширення матеріалів із виправдовуванням збройної агресії російської федерації проти України, вчинені повторно).

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2022 року суд у Полтаві змінив лідеру організації «Рoton» Оніщенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його випустили з СІЗО для участі в захисті країни. У своєму першому зверненні після звільнення він заявив, що «плакав» від побачених обстрілів українських міст, і обіцяв записатися до тероборони після владнання особистих справ. Однак згодом користувачі соцмереж оприлюднили фото Оніщенка, який перебував на вулицях Праги, пізніше він опинився у Великій Британії.

Читайте також: Держзрада журналіста Муравицького: замість покарання – політичний притулок у Фінляндії?

На початку вересня 2022 року прокуратура повідомила, що Оніщенка оголошено в розшук, оскільки він не з’явився на судове засідання у справі щодо нападу на правоохоронців, у якій він є обвинуваченим, а заяви Оніщенка з-за кордону щодо нападу росії на Україну вивчаються на предмет наявності складу злочину у його висловлюваннях. Тоді ж офіційно було підтверджено, що підставою для його виїзду за кордон стала наявність чотирьох дітей.

Раніше повідомлялося, що 3 червня 2020 року машину з правоохоронцями, які перебували у службових справах на території Краснокутського району, оточили громадяни з сокирами та ножами, вони назвали себе поселенцями «Слобожанської січі». Чоловіки погрожували правоохоронцям, порізали шини та вистрелили у вікно автомобіля.

Тоді було затримано п’ятьох осіб віком від 34 до 42 років, серед них організатор «січі», лідер організації "Потон" Оніщенко. Всім оголосили підозри. Оніщенка та його підручних відправили в СІЗО.

Читайте також: Екскерівника управління СБУ Харківщини судитимуть за держзраду

Справа проти них ведеться за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Павло Оніщенко – колишній оперуповноважений міліції. Після звільнення він організував громадську організацію «Рoton». Став відомим у місті своїми рейдами по аптеках, які продають нарковмісні препарати без рецептів, і так званих наливайках, також організація заявила, що протистоятиме незаконним порубкам лісів в області.

Після затримання Оніщенка тодішній керівник обласної поліції Валерій Сокуренко заявив, що правоохоронці мають заяви і від власників аптек, і від інших підприємців про те, що «потонівці» займалися вимаганням грошей і фактично намагалися обкладати "даниною" бізнесменів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-