В Одесі відкрили табличку про включення центру міста до списку ЮНЕСКО

В Одесі відкрили табличку про включення центру міста до списку ЮНЕСКО

Фото, відео
Укрінформ
Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле прибула 4 квітня до Одеси, де відвідала урочисту церемонію відкриття пам’ятної таблички про включення частини історичного центру Одеси до списку всесвітньої культурної спадщини.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу зазначити, що це важливо як для українців, так і для європейців і для всього світу, адже Одеса - це космополітичне місто. Одеса є вагомою для всього світу, бо має унікальну історію, яка формувалася під впливом різних культур, таких як італійська, грецька, молдовська, єврейська, українська, а також французька, австро-угорська, турецька та польська й російська. Тобто місто відкрито для всіх і відкрито для майбутнього», - заявила Азуле.

Вона зазначила, що включення частини центру Одеси до списку всесвітньої спадщини - це своєрідний меседж солідарності від світової спільноти.

«У ці складні часи ви маєте нашу підтримку», - наголосила генеральна директорка ЮНЕСКО.

Азуле зауважила, що під час війни вкрай важливим є захист культурної спадщини, зокрема мови, пам'ятників архітектури, театрів та музики.

«Також маю зазначити, що особливий колорит та дух міста Одеси відомий далеко за межами України, можна навіть сказати, що далеко за межами Європи», - додала вона.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив сподівання, що новий статус історичного центру міста стане на заваді ворогу від будь-якого посягання на її знищення.

"Офіційно! В Одесі тепер є табличка про включення об’єкта «Історичний центр Одеси» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Табличку розташували навпроти Одеського археологічного музею", - написав він у Телеграмі.

В Одесі відкрили табличку про включення центру міста до Списку всесвітньої спадщини / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Оригінал сертифікату про включення частини історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було передано міському голові Геннадію Труханову.

Документ вручила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Вчора ми мали зустріч із Президентом Зеленським і пані Одрі Азуле (Генеральна директорка ЮНЕСКО) віддала йому копію. Він запитав, де оригінал. Ми відповіли, що оригінал відвеземо до Одеси і подаруємо його громадянам міста», - розказала під час вручення документа Джапарова.

Перша заступниця міністра зазначила, що включення Одеси до списку всесвітньої культурної спадщини є великим символом підтримки України з боку організації, яка опікується культурою, освітою, спортом та екологією.

«Є фізична війна на фронті, але й інша війна. Війна у інформаційному та культурному вимірах, у вимірі ідентичності. І тут теж є серйозний ворог. Ви знаєте, як рф експлуатує спорт, культурну ідентичність та історію у своїх задачах. Тому все, що ми робимо в рамках ЮНЕСКО є важливим політичним кроком. Внесення частини міста до списку ЮНЕСКО теж є елемент захисту та нашої боротьби у цій війні», - додала пані Джапарова.

Читайте також: Зеленська обговорила з гендиректоркою ЮНЕСКО збереження культурної спадщини України

Урочиста церемонія відкриття пам’ятної таблички про включення частини історичного центру Одеси до списку всесвітньої культурної спадщини відбулася на розі вулиць Пушкінської та Ланжеронівської, біля Морського музею.

«З чотирьох боків на стовпі нанесені орнаменти, які відображають різні епохи та культури. Античний, Іонічний, Східний, Західноєвропейський та традиційний Український. Всі ці культури створили той самий неповторний Одеський колорит, який було номіновано до списку всесвітньої спадщини, який світ має зберегти для наших нащадків», - наголосив міський голова Геннадій Труханов.

Мер зазначив, що після отримання статусу щодо внесення частини міста в список ЮНЕСКО, Одеса не перетвориться на музей просто неба. Центральна частина міста залишиться живим організмом, де продовжується життя, працює бізнес, їздить транспорт та відбуваються економічні процеси.

«Однак будуть запроваджені нові правила поведінки, схожі на ті, що діють в інших містах Європи, де історичні центри включені до списку всесвітньої спадщини. У цьому питанні ми вже заручилися підтримкою наших споріднених міст, які пройшли свій шлях до ЮНЕСКО і вже мають такий досвід», - сказав Труханов.

Присутня не церемонії відкриття таблички заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко додала, що, захищаючи будівлі Одеси, "у першу чергу ми захищаємо одеситів і українську ідентичність".

«Саме за це, за нашу українську ідентичність, зараз ведеться війну. За право бути українцями на власній землі. Збереження нашої спадщини є запорукою нашої майбутньої Перемоги», - наголосила Григоренко.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2022 року в МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-