Біля Львівської опери провели акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському драмтеатрі

Біля Львівської опери провели акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському драмтеатрі

Фото
Укрінформ
У Львові вшанували пам’ять загиблих у маріупольському драматичному театрі та підтримали мешканців міста мирною акцією «ДЕ ТИ».

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

«Зараз в словах «де ти» кожен маріуполець чи кожна маріупольчанка бачить питання теперішнього їхнього життя. Де ти, мирний український Маріуполе, який у нас тимчасово забрали російські окупанти? «Де ти?» вигукували в слухавки своїх телефонів тисячі людей, намагаючись знайти рідних, друзів, бо з 2 березня 2022 року Маріуполь перебуває в інформаційній блокаді. Де ти – це перше питання, яке ми зараз першим ставимо маріупольцям, які розкидані по всьому світу», – наголосила координаторка акції у Львові Алевтина Швецова.

Біля Львівської опери провели акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському драмтеатрі / Фото: Пресслужба ЛМР / Роман Балук

16 березня 2022 року в маріупольський театр влучила ворожа бомба, попри те, що мешканці написали перед входом великими літерами «ДЕТИ». Напис був спеціально зроблений російською, щоб росіяни, які здійснювали обстріл бачили і розуміли, що в цій будівлі перебувають цивільні. Але їх це не зупинило, і ця трагедія стала символом обличчя російської агресії проти України та людства.

Читайте також: Маріупольський драмтеатр: рік потому. Реальний злочин та фейки російського фашизму

Сьогодні, рівно за рік після влучання в драмтеатр, маріупольці у семи різних українських містах (Львів, Тернопіль, Чернівці, Ужгород, Київ, Івано-Франківськ, Кривий Ріг) проводять мирну акцію «ДЕ ТИ». Така назва – це символічне питання всіх мешканців Маріуполя.

У Львові акцію провели біля театру опери та балету. Маріупольці, які зараз проживають в місті Лева, та львів’яни принесли квіти і лампадки та хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у стінах Маріупольського драматичного театру. Також вони принесли шматочок знаменитої люстри, яка була окрасою цього закладу культури.

З організаторами акції сконтактував Данило, який до 14 березня був у цьому театрі і попросив зачитати його слова-роздуми про авіаудар 16 березня.

Читайте також: У МКІП презентували добірку ілюстрацій в пам'ять про трагедію маріупольського Драмтеатру

«До 14 березня я перебував в драмтеатрі. До сьогодні мене колотить від думки, що я залишився живим, бо виїхав за день до загибелі таких мені знайомих облич. Ще вчора я ділився з дітьми їжею з багаття, яке ми розвели на дошках з ковзанки, а сьогодні я ридаю, бо маленький Марк не зможе стати актором, як його мати, чи що Сергій так і не попросить вибачення у дружини, з якою посварився ввечері. Це все були прості люди, зі своїми емоціями і почуттями, про які ми вже ніколи не дізнаємось. Ми трималися за драмтеатр як за останню соломинку безпеки, але вона стала тією мотузкою, яка задушила нас», – написав Данило.

Як повідомляв Укрінформ, Драматичний театр Маріуполя, який використовували як бомбосховище, 16 березня 2022 року розбомбила російська авіація, тоді загинули, за різними оцінками, від 300 до 600 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-