Швидке відновлення місцевого самоврядування забезпечує відновлення звільнених територій — Файгель

Швидке відновлення місцевого самоврядування забезпечує відновлення звільнених територій — Файгель

Укрінформ
Швидке відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях підтримує їх єдність та забезпечує швидке відновлення.

Про це під час консультації на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування “Відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях, правове регулювання діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період” у Коростені на Житомирщині зазначив директор Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель.

“Тема консультацій є чи не найважливішою для громад, оскільки йдеться про складний комплекс питань щодо відновлення місцевого самоврядування на територіях, які деякий час перебували під окупацією. Щоб досягти найкращих результатів, відповіді на ці запитання слід шукати в тісній співпраці з громадами, оскільки йдеться про відновлення демократії на місцевому рівні. На жаль, в Житомирській області також є громади, які постраждали від окупації. Їх небагато і вплив війни тут був меншим, ніж на сході чи півдні країни, але частина території області теж була окупована, інфраструктура була пошкоджена. Сьогодні надзвичайно важливо почути думку та голос голів громад щодо процедури та критерію відновлення самоврядування на звільнених територіях”, - зазначив Файгель.

За його словами, досвід Німеччини після повалення нацистського режиму показав, що швидке відновлення місцевого самоврядування не загрожує політичній стабільності держави чи звільнених територій, а підтримує єдність і забезпечує швидке відновлення.

Файгель додав, що у контексті відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях важливо розуміти, хто і як саме замінить військові адміністрації, якими будуть їхні обов’язки, терміни повноважень та критерії створення.

Читайте також: Сильне місцеве самоврядування дуже важливе для стійкості держави - мер Тростянця

Файгель запевнив,що Програма “ U-LEAD з Європою” й надалі готова допомагати Україні в процесі наближення українського законодавства до європейських стандартів, підтримувати державу в її кроках до ЄС та надавати експертну підтримку українським партнерам у всіх сферах.

Як повідомлялося, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила, що нині стоїть завдання максимально забезпечити можливості для місцевого самоврядування, аби воно працювало в інтересах громад паралельно з військовими адміністраціями, які будуть здійснювати заходи правового режиму воєнного стану.

Фото: Програма «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-