Шуляк: Удосконалення законодавства допоможе врегулювати відносини між центральною та місцевою владою

Шуляк: Удосконалення законодавства допоможе врегулювати відносини між центральною та місцевою владою

Укрінформ
Напруженості у відносинах, що виникає між центральною та місцевою владою, можна запобігти шляхом вдосконалення законодавства.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час консультації на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування “Відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях, правове регулювання діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період” у Коростені на Житомирщині, передає кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні дуже часто почали говорити про те, що відбувається певна напруженість у відносинах між центральною і місцевою владою в Україні, але, на мою думку, йдеться не про напруженість, а про певну неврегульованість, яка інколи призводить до незрозумілості. На сьогодні, коли відсутній чіткий розподіл повноважень і залізобетонне правове підґрунтя для ухвалення рішень в умовах воєнного стану, то дійсно можуть відбуватися такі тріщини у відносинах, які можуть розширюватися популізмом певних політиків або певним хайпом з боку так званих “експертів”. Але я впевнена, що такі тріщини можна залагодити вдосконаленням законодавства”, - сказала Шуляк.

За її словами, практика застосування чинної законодавчої бази в умовах повномасштабної війни показала, що наразі існує багато неузгодженостей, невизначеностей, суперечностей між різними сферами законодавства. Утім, наголосила вона, під час війни така ситуація є неприпустимою як на деокупованих територіях, так і там, де ведуться бойові дії.

Читайте також: Шуляк розповіла, як оцінюватимуть вартість зруйнованого житла

“Кожне рішення влади, кожна дія керівника адміністрації повинні мати чітке правове підґрунтя, конкретне розуміння правових гарантій і можливостей для того, щоб був обов’язково відновлений правопорядок”, - додала Шуляк.

Народний депутат наголосила, що нині стоїть завдання максимально забезпечити можливості для місцевого самоврядування, аби воно працювало в інтересах громад паралельно з військовими адміністраціями, які будуть здійснювати заходи правового режиму воєнного стану.

Як повідомлялося, 27 жовтня Президент України підписав указ про утворення 20-ти військових адміністрацій населених пунктів Херсонської області.

Крім того, 1 вересня 2022 року глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області, 23 вересня 2022 року – указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області, 1 жовтня – указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-