На Херсонщині судитимуть гауляйтера села Новорайськ

На Херсонщині судитимуть гауляйтера села Новорайськ

Укрінформ
У Херсонській області перед судом постане місцевий житель, який під час тимчасового захоплення російськими військами територій регіону виконував роль гауляйтера села Новорайськ та сприяв розселенню загарбників у покинутих помешканнях.

Як передає Укрінформ, про це Херсонська обласна військова адміністрація повідомляє у Фейсбуці.

Обвинувальний акт стосовно жителя Бериславського району за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України) затверджений та скерований до суду.

За даними слідства, під час тимчасового захоплення Херсонської області фігурант співпрацював із загарбницькою псевдовладою, зокрема добровільно обійняв посаду так званого голови «Новорайского сельского совета военно-гражданской администрации Бериславского района».

Як «очільник» села обвинувачений облаштувався у захопленій адмінбудівлі сільської ради та активно виконував покладені на нього загарбниками завдання. Зокрема, погрозами він намагався схилити місцеве населення до співпраці з ворогом.

Чловік дав розпорядження про перехід суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації й оподаткування, також схиляв їх до ведення розрахунків у російських рублях.

Серед іншого, зловмисник сприяв розселенню військовослужбовців збройних формувань російської федерації у вимушено покинуті місцевими жителями будинки та квартири.

Читайте також: Справу гауляйтера Запоріжжя Балицького скерували до суду

Обвинувачений перебуває під вартою, де очікуватиме на вирок суду. За вчинене йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 15 років.

Як повідомляв Укрінформ, до суду передали справу начальника виправної колонії, який напередодні визволення Херсона від російських військ відпустив в’язнів.

Фото: Херсонська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-