СБУ викрила шістьох російських агентів, які збирали на півдні дані про ЗСУ

СБУ викрила шістьох російських агентів, які збирали на півдні дані про ЗСУ

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України викрила і повідомила про підозру шістьом агентам фсб рф, які передавали росіянам розвіддані про місця дислокації підрозділів Збройних сил України та коригували вогонь ворога по лікарнях та енергооб’єктах у південних регіонах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Співробітники Служби безпеки нейтралізували агентурну мережу фсб у результаті спецоперації на півдні України. Під час оперативних дій затримано 6-х російських агентів. Вони збирали розвіддані про місця дислокації підрозділів ЗСУ та правоохоронних органів України на території південних регіонів нашої держави», - ідеться у повідомленні.

Один із зловмисників маскувався під волонтера. Під приводом доставки допомоги на фронт він прибував на позиції українських захисників, де збирав розвіддані на користь ворога.

Крім того, агенти об’їжджали прифронтову місцевість і передавали ворогу координати об’єктів критичної інфраструктури та соціальних установ, у тому числі місцевих лікарень.

Читайте також: СБУ викрила у Лимані колаборантів, які ремонтували російські військові ешелони

Отримані відомості загарбники використовували для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

Встановлено, що саме за наводкою агентури росіяни здійснили серію обстрілів медзакладів на півдні України.

СБУ знешкодила агентуру фсб, яка «наводила» російські ракети на лікарні у південних регіонах України / Фото: СБУ

За кожне успішно виконане вороже завдання поплічники агресора отримували від кураторів винагороду. Сума залежала від важливості об’єкта та складності збору інформації про нього.

Співробітники СБУ затримали зловмисників під час спроб визначення точних геолокацій декількох українських лікарень та енергооб’єктів.

За даними слідства, зрадниками виявились шестеро місцевих жителів, яких після початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник управління фсб рф.

Для комунікації вони використовували спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

У разі захоплення південних регіонів України загарбники гарантували своїм поплічникам «посади» в адміністраціях на тимчасово захоплених територіях.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили телефони із доказами злочинних дій та банківські картки, на які надходила винагорода.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, в умовах воєнного стану); ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Суд обрав їм запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує покарання – 15 років або довічне позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому зрадника, що збирав для ворога розвіддані у Луганській області, засудили до 15 років ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-