Офіс омбудсмена виявив порушення у Мукачівському дитячому будинку-інтернаті

Офіс омбудсмена виявив порушення у Мукачівському дитячому будинку-інтернаті

Укрінформ
Офіс омбудсмена виявив порушення у Мукачівському дитячому будинку-інтернаті на Закарпатті, де перебувають діти з Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляє у Телеграмі.

Співробітники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму здійснили відвідування місця несвободи – Мукачівського дитячого будинку-інтернату.

Установа призначена для постійного проживання дітей віком від 4 до 18 років та осіб з інвалідністю віком від 18 до 35 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, меддопомоги, освітніх послуг, комплексу реабілітаційних заходів.

Під час відвідування в установі було 109 підопічних - 79 дорослих і 30 дітей, зокрема, дві дитини-сироти і 15 дітей, позбавлених батьківського піклування. Також сюди евакуювали 22 підопічних Дружківського дитячого-будинку-інтернату Донецької області. Опіка закладом здійснюється над 30 особами, опіка батьками – над 13 дітьми. У будинку-інтернаті є троє лежачих хворих.

У закладі виявили недоліки, що призводять до порушення прав підопічних. Зокрема, медична діяльність здійснюється без відповідної ліцензії. Не проводиться огляд підопічних лікарсько-консультативною комісією за участю лікаря-психіатра для вирішення питання щодо їхнього подальшого перебування в будинку-інтернаті або можливості перегляду рішень про недієздатність. Також виявлені порушення санітарно-гігієнічні норми, недотримання установленої норми площі з розрахунку на одного підопічного. Порушуються правила протипожежної безпеки.

Читайте також: Гуманітарні потреби переселенців: Лубінець зустрівся з представником УВКБ ООН

З метою усунення виявлених порушень прав і свобод осіб, яким надаються соціальні послуги зі стаціонарного догляду, будуть скеровані до компетентних органів відповідні акти реагування.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що після забезпечення переселенців житлом важливо створити умови для їх працевлаштування, що є ключовою умовою соціалізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-