Під Луганськом знайшли масове поховання зеків-«вагнерівців»

Під Луганськом знайшли масове поховання зеків-«вагнерівців»

Укрінформ
На цвинтарі під Луганським місцеві жителі виявили 42 свіжі могили, в яких можуть бути поховані бойовики ПВК Вагнера.

Про це повідомляє «російська служба BBC», передає Укрінформ.

Журналістам вдалося знайти у відкритих джерелах інформацію про 37 чоловіків, чиї дані збігаються із написами на могильних табличках — загалом 20 судових вироків стосовно людей, які є повними тезками похованих під Луганском. 35 з них були росіянами, один — громадянином Білорусі, ще один народився в Узбекистані.

Читайте також: У деяких штурмових загонах «вагнерівців» та «лнр» втрати становлять до 80% - Маляр

Так, згідно з судовими документами, мирослав зінчук отримав свій перший термін у 16 років: за крадіжку та заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю. Звільнився через два роки і майже одразу знову потрапив до колонії – за розкрадання та розбій. У 2017 році отримав новий вирок — за крадіжку.

тимур тибаєв з Ульяновська теж був неодноразово судимий за розбій, останній термін отримав у 2022 році.

максадбек хаджієв з Узбекистану працював маляром, у 2021 року був засуджений за спробу незаконного збуту героїну.

Читайте також: Президентка Косова: Вагнерівці допомагають Сербії організувати «кримський сценарій» на Балканах

Офіційно Кремль не коментує участі ув'язнених у бойових діях в Україні. Але щонайменше одного ув'язненого, який воював у складі ПВК Вагнера, особисто нагородив президент росії.

Журналісти також знайшли сторінки цих людей у соціальних мережах і змогли поговорити з рідними кількох з них.

У всіх трьох випадках журналістам розповідали схожі історії: їх близькі були ув’язнені, зголосились поїхати воювати в складі ПВК Вагнера, залишили колонії в кінці серпня, а в жовтні перестали виходити на зв'язок. Ані представники ПВК Вагнера, ні інших структур з родичам загиблих не зв’язувались.

Поховання під Луганськом — вже третій цвинтар, де виявляють десятки могил ув'язнених, які воювали в Україні у складі ПВК Вагнера.

Читайте також: В Україні ліквідували трьох російських кримінальних авторитетів 90-х, завербованих «Вагнером»

У грудні в станиці бакинська краснодарського краю було виявлено 47 могил засуджених. Лише за два місяці кількість поховань збільшилась у шість разів і наприкінці січня могил ув’язнених стало вже 270. Усі вони уквітчані вінками  із червоно-чорно-жовтою емблемою, яка зустрічається на нашивках та прапорах ПВК Вагнера.

Ще один цвинтар — а точніше цвинтарну алею — виявили мешканці підмосковного селища Фряново в сусідньому селищі: 22 могили з такими самими  червоно-чорно-жовтими вінками. У мережі можна знайти вироки 12 людей, ініціали яких повністю збігаються з даними на табличках.

Читайте також: росії для продовження війни потрібно проводити нову мобілізацію - розвідка Британії

Засновник ПВК Вагнера євген пригожин підтвердив, що цвинтар у Краснодарському краї належить його приватній військовій компанії, але поки не коментував статусу поховань у Підмосков'ї та поблизу Луганська.

Загалом BBC спільно з «Медіазоною» та волонтерами вдалося точно встановити імена 820 убитих ув'язнених. 600 із них загинули за останні три місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-