Президентка Косова: Вагнерівці допомагають Сербії організувати «кримський сценарій» на Балканах

Президентка Косова: Вагнерівці допомагають Сербії організувати «кримський сценарій» на Балканах

Укрінформ
"вагнерівці" у співпраці із сербськими воєнізованими формуваннями завозять до Косова контрабандну зброю та військову форму без розпізнавальних знаків.

Про це в інтерв'ю виданню The Telegraph заявила президентка Косова Вйоса Османі, попередивши про можливий напад на країну, повідомляє Укрінформ.

За її словами, між підготовкою Сербії та окупацією Криму росією у 2014 році можна провести паралелі. Мова йде про події, коли так звані "зелені чоловічки" підготували ґрунт для захоплення Криму.

"Вони привозять зброю і форму, та формально не є частиною сербської армії. Сербія хоче досягти своїх цілей, не називаючи це військовою операцією", – заявила Османі, додавши, що секретна операція покликана закласти основу для можливого гібридного нападу Сербії з метою захоплення косовської території.

Читайте також: Сліди пригожинських маніяків: «Вагнер» як інструмент російської експансії у світі

За її словами, мета Сербії - підготувати ситуацію для можливої анексії, однак не за допомогою традиційної військової операції, а за допомогою гібридної атаки.

"Якщо ви подивитеся на те, що путін зробив у 2014 році, то це повна копія, це та ж сама програма дій. Спочатку він використовував росіян, які там жили, потім він створював всілякі операції під фальшивим прапором, а потім послав ці воєнізовані групи", - сказала Османі.

Президентка Косова заявила, що Белград продовжує нагнітати напруженість у регіоні у співпраці з російською групою "вагнера", яка нещодавно почала розміщувати оголошення про найняття сербських новобранців для участі у війні в Україні.

Читайте також: Берлін і Париж запропонували концепцію нормалізації відносин Сербії з Косовом — Вучич погодився

За її словами, є чіткі докази того, що сербські воєнізовані групи планували й організовували це з вагнерівцями. Країна зараз розслідує питання, скільки їх було на кордоні чи на території Косово.

Як повідомлялося, напруженість у відносинах між Сербією та Косовом різко зросла в серпні 2022 року після того, як косовська влада намагалася змусити сербську меншину перейти на автомобільні номери та особисті документи, видані косовським урядом, а не сербським.

Наприкінці грудня косовські серби звели барикади навколо міста Митровиця на півночі Косова, а Белград підвищив бойову готовність сербських сил безпеки та направив запит до Командування контингенту НАТО в Косові (KFOR) про направлення до 1000 військовослужбовців сербської армії та поліції в Косово для захисту місцевих сербів.

Читайте також: НАТО відхилило запит Сербії на введення армії та поліції в Косово – Вучич

У KFOR запит Сербії відхилили, а на початку січня підрозділи контингенту KFOR завершили демонтаж барикад, зведених на автошляхах під час заворушень на півночі Косова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-