Шмигаль доручив забезпечити всі «пункти незламності» генераторами й інтернетом Starlink

Шмигаль доручив забезпечити всі «пункти незламності» генераторами й інтернетом Starlink

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив керівникам ОВА підготувати перелік щодо потрібної кількості «старлінків» і генераторів, щоб забезпечити ними кожен Пункт незламності.

Як передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, про це йшлося на селекторній нараді з начальниками ОВА щодо реалізації в регіонах проєктів швидкого відновлення України.

Шмигаль також доручив керівникам Житомирської, Київської, Сумської та Чернігівської обласних військових адміністрацій у координації з Агентством відновлення та інфраструктурних проєктів розробити проєктно-кошторисну документацію для капітального ремонту пошкодженого житла та критичної інфраструктури.

«Є величезний запит суспільства. У бюджеті уже є 17 млрд грн конфіскованих російських активів. Ми заклали 35,5 млрд від доходів Нацбанку у відповідний фонд відновлення. І маємо 1,5 млрд доларів від США на пріоритетне відновлення житла та критичної інфраструктури. Треба починати роботу невідкладно», — сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що питання відшкодування за житло є дуже актуальним для людей. Він заслухав інформацію очільників ОВА щодо цих проєктів.

Читайте також: Полтавщина отримала 45 станцій Starlink від Польщі - встановлять у «пунктах незламності»

«Ми багато зусиль приділяємо роботі з партнерами, аби залучити всі можливі інструменти для відновлення України. Попередньо напрацьований драфт Плану відновлення. Закликаю долучитися регіони, щоб ми отримали якісний план для подальшої роботи над його реалізацією», — зазначив він.

Як поінформував віцепрем’єр-міністр Олександр Кубраков, нині напрацьовується механізм онлайн-виплат для людей, які потребують незначного ремонту житла, пошкодженого внаслідок російської агресії. Наступний блок відновлення — це капітальний ремонт будинків, який потребує залучення ОВА та розробки проєктно-кошторисної документації. І третій блок — компенсація за втрачене житло. Очікується ухвалення відповідного законодавства, після чого комісії на місцях будуть верифіковувати збитки.

Учасники наради заслухали міністра енергетики Германа Галущенка щодо ситуації з електропостачанням. За його словами, вже розпочата робота з будівництва нової розосередженої теплової генерації, що дозволить до кінця року отримати додаткову потужність.

Керівник Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів Мустафа Найєм поінформував, що розгортання й оснащення Пунктів незламності у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях відбувається згідно з планом. Триває забезпечення пунктів генераторами та «старлінками».

Читайте також: В Україні вже працюють понад 9,5 тисяч «пунктів незламності» – Мінінфраструктури

Денис Шмигаль наголосив, що Пункти незламності, де бракує необхідних речей, не можна зараховувати до категорії «відкритих». Він дав доручення начальникам ОВА підготувати перелік щодо потрібної кількості «старлінків» і генераторів, щоб забезпечити ними кожен Пункт незламності.

Представники міністерств та очільники ОВА також доповіли главі уряду інформацію щодо функціонування в умовах воєнного стану закладів освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та стану готовності захисних споруд цивільного захисту в регіонах, поводження з побутовими та іншими відходами, а також з будівельними відходами, що утворились в умовах ведення воєнних дій.

На нараді також були присутні віцепрем’єр-міністр з відновлення— міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, міністр енергетики Герман Галущенко, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, керівник Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів Мустафа Найєм, представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, ДСНС.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-