На Харківщині близько 3 тисяч місць обстрілів обстежили за допомогою дронів

На Харківщині близько 3 тисяч місць обстрілів обстежили за допомогою дронів

Укрінформ
На Харківщині близько 3-х тисяч місць обстрілів обстежили за допомогою дронів, відзняті матеріали долучені до кримінальних проваджень як частина доказової бази проти військових рф. 

Про це йдеться в публікації Укрінформу.

Фіксацію наслідків обстрілів проводять разом військові та правоохоронці. Отримані відео дозволяють побачити як масштаби руйнувань, так і деталі, не помітні з землі. 

«Із 60 тисяч воєнних злочинів, зареєстрованих в Україні, понад 10 тисяч – розслідуються на Харківщині. Величезний масив справ, з яким нелегко працювати. Вкрай важливо проводити вчасний і всебічний збір доказів, а це буває важко робити традиційними методами. Завдяки військовим у процесі розслідування використовуються сучасні технології. Дронів багато, вони настільки різні, що дозволяють із різних ракурсів і комплексно, якісно, оперативно оглянути пошкоджені об’єкти», - розповів начальник управління Харківської обласної прокуратури Ігор Чуб. 

Крім того, додав він, застосування дронів під час слідчих дій убезпечує правоохоронців, адже є важкодоступні місця, де можуть статися руйнування чи заважає рельєф. Також проводити огляди небезпечно через значну замінованість територій.

За даними Чуба, квадрокоптери застосовували для фіксації наслідків обстрілів уже біля трьох тисяч разів, а кількість оглянутих об’єктів набагато більша. Під час однієї місії обліталися цілі села чи мікрорайони міст.

Як розповів доцент Харківського національного університету ім. Ярослава Мудрого, військовослужбовець, аерокриміналіст Василь Білоус, використовуються дрони китайського, американського, литовського виробництва. 

Читайте також: Розвідники створюють власну флотилію дронів-камікадзе

«Кожен є особливим за характеристиками, кожен хоч і не задовольняє всіх вимог, які можуть бути у бойового підрозділу, однак усі – помічники наших захисників. Якщо квадрокоптер не працює в складі бойової групи, то працює на фіксацію злочинів. У багатьох наліт – сотні годин», - зазначив Білоус.

Як повідомлялося, російські загарбники зруйнували у Харківській області більш як 16,8 тисячі об'єктів, з яких понад 6 тисяч - у Харкові. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-