Аерокриміналістика: як дрони з людськими іменами фіксують злочини росіян

Аерокриміналістика: як дрони з людськими іменами фіксують злочини росіян

Укрінформ
На Харківщині за допомогою квадрокоптерів обстежили тисячі зруйнованих об’єктів

У Харківській області військові разом із правоохоронцями фіксують наслідки російської агресії за допомогою квадрокоптерів. Отримані відео дозволяють побачити як масштаби руйнувань, так і деталі, не помітні з землі. Ці мультимедійні матеріали – частина доказової бази для майбутніх судових процесів над загарбниками та військовим командуванням рф, наголошують в обласній прокуратурі. Як працюють аерокриміналісти, розповідає власкор Укрінформу. 

МІСІЯ «БАГАТОПОВЕРХІВКА» ВІД «КІБЕРА»

Один з найбільш постраждалих районів України – Північна Салтівка. Цей великий житловий масив росіяни обстрілювали кілька місяців. Жодного вцілілого будинку тут нема.

Віктор із позивним «Кібер» має відзняти 16-поверхівку на вулиці Наталії Ужвій. Половини цього будинку фактично нема, в деяких місцях він світиться наскрізь, а квартири повигорали. Оператор задає місію безпілотнику: периметр обльоту, площину – робити зйомку в 2D чи 3D. Дрон злітає, зависає, змінює ракурси, датчики не дають йому зіткнутися з сусідніми будівлями. Відзняте транслюється на монітор у машині.

Віктор «Кібер»
Віктор «Кібер»

Віктор у цивільному житті спеціалізувався на кібербезпеці – тому й має таке псевдо. Його власна IT-компанія  продовжує працювати, поки він служить. На запитання про тонкощі управління безпілотниками лукаво посміхається: «Ну, я ж навчився». Вже серйозніше додає: достатньо і місяця, коли йдеться про, так би мовити, простий апарат.

«А якщо це FPV-дрон (англ. First Person View - вид від першої особи, тобто з відчуттям пташиного польоту), то набагато більше часу, звісно, ну, і пару дронів «уложити», а потім уже виконувати бойові завдання», - зазначає військовослужбовець.

Усі дрони, які використовуються для фіксації наслідків російських обстрілів, були на передовій. Коли ці безпілотники не використовують для бойової роботи, Харківський гарнізон надає їх фахівцям для створення доказової бази проти військових рф. Найголовніше для цього виду роботи – яку матрицю має дрон, потужність батареї, наявність зуму.

НА СЛУЖБІ «РОМЧИК» І «ОКСАНА», ЧЕКАЮТЬ «ВАРВАРЕНЦІЮ»

«Наша «ескадрилья» – дрони китайського, американського, литовського виробництва. Кожен є особливим за характеристиками, кожен хоч і не задовольняє всіх вимог, які можуть бути у бойового підрозділу, однак усі – помічники наших захисників. Якщо квадрокоптер не працює в складі бойової групи, то працює на фіксацію злочинів. У багатьох наліт – сотні годин», - розповідає доцент Харківського національного університету ім. Ярослава Мудрого, військовослужбовець, аерокриміналіст Василь Білоус.

Василь Білоус
Василь Білоус

До повномасштабного вторгнення він за допомогою квадрокоптерів знімав із повітря місця ДТП із постраждалими та екологічні злочини – незаконну порубку лісів чи видобуток корисних копалин. А після 24 лютого фактично першим в Україні застосував свій досвід у роботі з воєнними злочинами.

П’ять власних дронів, які Білоус приніс у підрозділ, куди пішов добровольцем, були майже втрачені.

«Що таке прицільний вогонь по твоєму квадрокоптеру, я відчув. Із DJI Mavic Pro, з двох, було зроблено один. Phantom, на жаль, показали свою непридатність для роботи в нічний час. DJI FPV показав, що його малопотужна батарея, яка працює хвилин 12, теж нам ні до чого. Тому сформували нашу «ескадрилью» вже завдяки волонтерам, їх іменами ми й називаємо дрони. Одним з першим DJI Mavic 2 Zoom із чотирикратним оптичним зумом приніс мій командир Олег, бо він оцінив втрату моїх власних дронів і доклав зусиль, щоб підрозділ мав «очі». Ось «Олена» - волонтерка Олена Федорова його нам передала, а це «Оксана» – Оксана Загородня, це «Роман», «Ромчик» – Роман Донік», - перераховує Білоус.

А ще є «Олексій», «Віктор», «Євгенія». На підході аппарат DJI Mavic 3, який буде зватися «Варваренція» - на честь дівчинки Варвари.

«Днями мій університетський товариш передав особисті кошти на придбання дрону. Сказав, що довгий час пишався, що є етнічним росіянином, а зараз відчуває страшенний сором за те, що росіяни роблять на українській землі. Тому дав гроші на зміцнення нашої обороноздатності. І попросив назвати дрон на честь його доньки. Як він її називає ласкаво, по-домашньому – Варваренція», - розповідає військовослужбовець.

ТРИ ТИСЯЧІ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ВИЛЬОТІВ

Наразі Василь Білоус разом із іншими військовослужбовцями консультує та надає методологічні рекомендації колегам із областей, які також постраждали від збройної агресії росії. Фіксація з повітря використовується вже по всій нашій країні, зазначає начальник управління Харківської обласної прокуратури Ігор Чуб.

Ігор Чуб
Ігор Чуб

«Із 60 тисяч воєнних злочинів, зареєстрованих в Україні, понад 10 тисяч – розслідуються на Харківщині. Величезний масив справ, з яким нелегко працювати. Вкрай важливо проводити вчасний і всебічний збір доказів, а це буває важко робити традиційними методами. Завдяки військовим у процесі розслідування використовуються сучасні технології. Дронів багато, вони настільки різні, що дозволяють із різних ракурсів і комплексно, якісно, оперативно оглянути пошкоджені об’єкти. А побачені деталі відрізняються від того, що ми бачимо з землі», - зазначає Чуб.

Крім того, застосування дронів під час слідчих дій убезпечує правоохоронців, адже є важкодоступні місця, де можуть статися руйнування. І чи не найбільша проблема – замінованість територій.

За даними Ігоря Чуба, квадрокоптери застосовували для фіксації наслідків обстрілів уже біля трьох тисяч разів, а кількість оглянутих об’єктів набагато більша. Під час однієї місії обліталися цілі села чи мікрорайони міст.

«Наприклад, працювали у Яковлівці Мереф’янської громади. Це перший населений пункт області, який масштабно постраждав унаслідок авіаудару бомбардувальника з використанням бомби ФАБ-500. Там близько 200 пошкоджених будинків», - розповідає Чуб.  

У Харкові, крім Північної Салтівки, оглядали, зокрема, зруйновані будівлі Апеляційного суду області, спорткомплексу Харківського національного університету «ХПІ».

А по школі №17 на Салтівці, яка зазнала удару в ніч з 1 на 2 червня, окрім аерозйомки, була виконана 3D-модель.

«День захисту дітей росія відзначила атакою на навчальний заклад, суто цивільний об’єкт. Тоді загинула літня жінка, переселенка, яка знайшла прихисток у підвалі школи. І коли підіймалася сходами до вбиральні, з акваторії Каспійського моря прилетів «Калібр». Декілька мільйонів доларів країна-терорист витратила, щоб убити одну громадянку України», - зазначає Василь Білоус.

В області фахівці довго працювали в місті Ізюм, яке зазнало страшенних руйнувань.

Фіксація з повітря злочинів, скоєних військами рф, триває. Ці мультимедійні докази допоможуть притягнути до відповідальності російських військовослужбовців, упевнені в прокуратурі.

Юлія Байрачна, Харків

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-