Житель Білої Церкви збирав дані про штаби управління ЗСУ і склади зі зброєю

Житель Білої Церкви збирав дані про штаби управління ЗСУ і склади зі зброєю

Фото
Укрінформ
У Київській області контррозвідники Служби безпеки України викрили агента федеральної служби безпеки російської федерації, який розвідував місця розташування в регіоні підрозділів Сил оборони та складів з озброєнням, а також передавав дані про місцеві об’єкти критичної інфраструктури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Ворожий агент був виявлений у результаті багатоетапної спецоперації. Ним виявився житель Білої Церкви, якого у грудні 2022 року завербував кадровий співробітник російської спецслужби.

Встановлено, що після надання письмової згоди на співпрацю з ворогом фігурант отримав оперативний псевдонім «Тінь» і завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

За вказівкою фсб чоловік об’їжджав місцевість і приховано збирав інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити штаби управління та склади з артилерійським озброєнням Збройних сил України.

Також ворожий поплічник передавав агресору координати місцевих об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергогенерувальних підприємств.

За даними СБУ, розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для підготовки серії прицільних ракетних ударів.

Контррозвідники затримали ворожого агента на спробі збору закритих відомостей про українські військові бази.

Слідство встановило, що комунікацію з фсб зловмисник підтримував через заздалегідь відпрацьований анонімний телеграм-канал. Туди він скидав отримані відомості у вигляді фото- та відеоматеріалів з прив’язкою до місцевості.

У подальшому фігурант мав створити розгалужену агентурну мережу для більшого «покриття» регіону щодо збору розвідданих на користь фсб.

Під час обшуків за адресою проживання затриманого правоохоронці вилучили мобільні телефони з доказами законспірованого листування з агресором. Також у чоловіка виявили російський паспорт і прокремлівську символіку.

На підставі зібраних доказів слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Співробітнику фсб оголосили підозру в шпигунстві — збирав дані про СБУ та військових

Як додали в Офісі генерального прокурора, слідство встановило, що за розвідувально-підривну діяльність проти України підозрюваний отримав від представника фсб рф грошову винагороду.

На співпрацю зі співробітником фсб підозрюваний погодився добровільно.

Як повідомляв Укрінформ, під час спецоперації Служба безпеки України затримала агента російської фсб, який розвідував позиції української протиповітряної оборони в Черкаській області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-