Юрія Шухевича поховали на Личаківському цвинтарі у Львові

Юрія Шухевича поховали на Личаківському цвинтарі у Львові

Фото, відео
Укрінформ
Героя України, сина командувача УПА Романа Шухевича, екснардепа, політв’язня Юрія Шухевича поховавали 10 грудня на Личаківському цвинтарі у Львові.

Як передає Укрінформ, трансляція похорону розміщена на Фейсбуці Шухевича.

Церемонія похорону українського політичного діяча відбулася в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла.

Провести в останню путь та попрощатись з Героєм України прийшли сотні львів’ян: представники влади, громадськість, родина, ті, хто знав й шанував Юрія Шухевича. Долучились до вшанування заступники начальника Львівської ОВА Іван Собко та Олександр Кулепін, повідомляється на сайті ОВА.

Опісля чину поминальної панахиди з Державними Прапорами та стягами УПА похоронна процесія вирушила на Личаківське кладовище. Спочиватиме Юрій Шухевич на полі почесних поховань №67.

Співчуття з приводу втрати висловив також Президент України Володимир Зеленський. Текст звернення до рідних та побратимів Юрія Шухевича зачитав Іван Собко.

У Львові попрощалися з Юрієм Шухевичем / Фото: Максим Козицький

«Юрій Шухевич став гідним наступником справи боротьби за свободу і незалежність українського народу, за яку героїчно віддав своє життя його батько – легендарний головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич. Як політв’язень пан Юрій провів загалом у концтаборах та в’язницях СРСР 28 років свого життя. За діяльність у складі Української Гельсінської спілки у восьмидесятих роках відбував заслання у Тюменській області. Отримавши у 10090 році дозвіл на повернення в Україну, Юрій Шухевич одразу ж включився у громадсько-політичне життя й до останнього подиху віддавав усі свої сили боротьбі за утвердження України як вільної, процвітаючої європейської держави. Його життя є прикладом відданості та самопожертви українській справі. Висловлюю глибокі співчуття рідним, близьким та соратникам Юрія Шухевича. Вічна пам’ять Герою!», - йдеться у тексті звернення Президента.

Як повідомляв Укрінформ, дисидент, член Української Гельсінської групи Юрій Шухевич помер на 90-му році життя 22 листопада у Німеччині, де перебував на лікуванні.

Читайте також: На Прикарпатті померла 94-річна зв'язкова УПА Параска Гальчук

Син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича Юрій-Богдан Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів на Львівщині. Український політичний діяч, член Української Гельсінської групи, дисидент, народний депутат України VIII скликання, політв’язень у 1948–1956, 1956–1968, 1972–1988 роках, він провів 28 років у в'язницях і таборах СРСР.

У 1990 - 1994 Шухевич став організатором і головою УНА-УНСО.

У серпні 2006 року Юрію Шухевичу було присвоєно звання Героя України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-