На Прикарпатті померла 94-річна зв'язкова УПА Параска Гальчук

На Прикарпатті померла 94-річна зв'язкова УПА Параска Гальчук

Укрінформ
У Печеніжинській громаді на Івано-Франківщині померла 94-річна зв'язкова УПА Параска Гальчук.

Про це повідомила Печеніжинська територіальна громада у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Наша громада втратила зв'язкову УПА, політкаторжанку Параску Гальчук. Одну з покоління нескорених, завдяки яким Україна стала незалежною і має нині тих, хто захищає цю незалежність”, - йдеться у дописі.

Як зазначається, Параска Кирилівна Гальчук народилася у селі Кіданч на Прикарпатті 2 листопада 1928 року. Закінчила сім класів сільської школи, продовжила навчання у Коломийській гімназії. Навчання давалося їй легко, проте війна змінила усі плани. Двоє старших братів Параски Гальчук вступили до ОУН, за що німці їх розстріляли. Молодший брат Михайло воював у сотні "Спартана". А Параска Гальчук стала зв'язковою. Вона збирала одяг, харчі, передавала цінні відомості для вояків УПА.

Читайте також: Помер Юрій Шухевич

20 листопада 1951 року Параску Гальчук схопили, військовий трибунал засудив її до 10 років концтаборів в Кіровській області. 5 травня 1955 року вона була звільнена по амністії, реабілітована 1992 року.

Працювала у колгоспі. "Виховала трьох дітей, тішилася онуками та правнуками. Часто розповідала своїм рідним про нелегку долю повстанців. Переймалася про долю України до останнього дня свого життя", - розповіли у Печеніжинській громаді.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові померла 101-річна зв'язкова УПА Ольга Ільків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-