Як чеська Excalibur Army модернізує танки для України

Як чеська Excalibur Army модернізує танки для України

Відео
Укрінформ
Чеська компанія Excalibur Army від початку повномасштабної війни в Україні модернізує броньовану техніку для Сил оборони. Також фахівці готують для фронту тягачі та оснащують бойові машини сучасними системами зв'язку.

Про це йдеться у репортажі видання "Настоящее время", передає Укрінформ.

Після початку повномасштабної війни в Україні Чехія разом з іншими країнами ЄС вирішила надавати військову допомогу нашій державі. Тому заводу Excalibur Army довелося збільшити штат на 150 людей, позаяк лише так був шанс впоратися із завданнями, які зросли в кілька разів. Роботи виконують на заводі компанії в Штернберку. Там також працюють біженці з України.

Одним з найголовніших завдань заводу є модернізація танків. Для ЗСУ переробляють T-72 та інші бронемашини, які в XX столітті робили в Польщі та Чехословаччині. Загалом їх є близько 90 штук.

Читайте також: Німеччина передала Україні надводні безпілотники та пообіцяла нові «Гепарди»

Робота з модернізації одного танка займає від кількох тижнів до кількох місяців. Насамперед на це впливає їхній стан. Машини доводиться купувати буквально по всьому світу. Багато з них зберігалися просто неба, з деяких – знімали деталі на продаж.

Співробітники заводу розповіли, що іноді техніку для України їм доводиться не просто модернізувати, а буквально будувати "з нуля". Зате після цього на танк приємно подивитися – всередині встановлюють нові прилади нічного бачення, тепловізори, автоматику, яка полегшує управління.

"У них є динамічний захист – це такі бокси на броні, вони мають мінімізувати наслідки пострілу по танку. Крім того, з машин мають зникнути аналогові прилади та застаріла оптика", – зауважив комерційний директор Excalibur army Рікард Кубена.

Читайте також: Глава МЗС Литви до колег по НАТО: Дайте танки Україні

Повний список того, чим конкретно обладнають модернізовані машини – військова таємниця. За словами працівників заводу, хоч модернізація досить серйозно змінює можливості танка Т-72, він не стає принципово іншою машиною. Тож до керування можна допустити танкіста, який пройшов кілька днів тренінгів.

Ще одна зброя, яку роблять на заводі і яку найближчим часом доведеться освоювати українським військовим – кулемети на пікапах. Конструктори вважають, що вони будуть особливо корисними в боротьбі з іранськими дронами-камікадзе.

До слова, кулемети проти дронів – це волонтерський проєкт. Чеські активісти збирають гроші на 15 таких машин, проте поки накопичили лише на чотири.

Читайте також: Чехія готова збільшити допомогу українському енергосектору

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-