Відбудова Маріуполя потребуватиме €12-18 мільярдів - архітектор

Відбудова Маріуполя потребуватиме €12-18 мільярдів - архітектор

Укрінформ
Відбудова знищеного російськими загарбниками Маріуполя може коштувати 12-18 мільярдів євро, але всі цифри зараз досить приблизні.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав нідерландський архітектор, співзасновник коаліції Ro3kvit з відновлення українських міст Фулко Трефферс.

“Фактично зараз всі цифри досить приблизні. Зокрема, дуже важко робити оцінки ще й тому, що ми не знаємо, що залишиться від Маріуполя… Цифра, яку я чув, – це 12-18 мільярдів євро. Але важливо розуміти, що найкраще не завжди є найдорожчим. Ми хочемо створити оптимально функціонуюче місто”, - сказав він.

Архітектор зазначив, що вже напрацьовано проєкт відбудови Маріуполя.

“У нас є проєкт і основна команда – десь 8-9 осіб. Вона складається з маріупольців, які жили там ще в минулому році або в дитинстві, чи, як я, працювали там. Також у команді є містобудівники й екологи, які ніколи там не були, але сподіваються принести свіжі ідеї в проєкт. Перед нами стоять дуже складні питання. Ми дуже скромні, ми не знаємо, чи зможемо знайти правильні відповіді на них. Але ми намагаємося збагнути, як місто могло б відродитися та що для цього потрібно. Наприклад, ми знаємо, що існує щонайменше 10 тем, які нам потрібно розібрати. Зокрема, природа й екологія, економіка та робочі місця, освіта, спорт, культура... Потрібно продумати мобільність, транспорт, аеропорт”, - сказав Трефферс.

Читайте також: Загарбники у Маріуполі знесли вже понад 50 тисяч квартир - Андрющенко

Він також розповів про урбаністичну коаліцію Ro3kvit, яка об’єднує організації та спеціалістів, які працюють на волонтерських засадах.

“Деякі з міжнародних експертів є дуже висококваліфікованими професіоналами. Зокрема, колишній головний архітектор Нідерландів Кеес Крістіаансе, який є частиною нашої команди. Ми продовжуємо формувати команду, за пів року нас зібралося вже більше 80 фахівців. Ми охоплюємо широке коло тем – це архітектура, міське планування та міський дизайн, а також енергетика, мобільність, економіка, екологія, культурна спадщина, громадський простір та циркулярна економіка, циркулярний дизайн”, - зазначив Трефферс.

За його словами, також є кілька проєктів, пов’язаних з конкретними будівлями, є інвестори, які готові щось зробити для України.

Читайте також: У Маріуполі загарбники продають населенню вікна, демонтовані в сусідніх будинках

“Вони хочуть будувати – не щось тимчасове, а у довгостроковій перспективі, що може бути майбутнім для України. Цим інвесторам ми знаходимо ділянки, де це можна зробити. Вже є перший пілотний проєкт в Одесі, також є люди, які готові будувати у Харкові. Але для цього треба кілька місяців підготовки, можливо, навіть рік. Тож це не означає, що ми почнемо будівництво вже завтра, але ми можемо досить швидко це зробити”, - поділився він.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня на відкритті Міжнародної експертної конференції з питань відновлення, реконструкції та модернізації України у Берліні федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що відбудова України буде «планом Маршалла XXI століття» і можливістю для побудови більш стійкої та міцної країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-