Херсонщина. Повернення додому

Херсонщина. Повернення додому

Хроніка
Укрінформ
Поки продовжується деокупація лівого берега області, на правобережжі відновлюють комунікації та оцінюють гуманітарну ситуацію

Херсон і звільнена частина області поступово оговтуються від російської окупації, у міста і села повертається українська влада й органи місцевого самоврядування, а разом з Україною — зв’язок, електрика, цивілізація і саме життя.

СКОРОЧЕНО ТРИВАЛІСТЬ КОМЕНДАНТСЬКОЇ ГОДИНИ, ЗАПРАЦЮВАЛИ ТЕРМІНАЛИ STARLINK, ВІДНОВИВСЯ БАНКІНГ

У Херсоні віднині змінили час комендантської години  – тепер вона триватиме з 19.00 до 06.30.

«На території Херсонської міської територіальної громади...з 16 листопада 2022 року до окремого наказу діятиме комендантська година з 19.00 до 06.30 », - повідомила Херсонська міська рада.

У цей час жителям громади заборонено перебувати на вулицях та інших громадських місцях.

Комендантську годину встановлено для проведення стабілізаційних заходів на деокупованій території населених пунктів Херсонської міської територіальної громади, зокрема розмінування території та заходів щодо безпеки цивільного населення громади.

Раніше, з 12 листопада на території Херсонської міської територіальної громади діяла комендантська година з 17:00 до 8:00.

Міністерство цифрової трансформації направило до звільненого Херсона 210 терміналів Starlink, аби забезпечити місцеве населення зв’язком.

«Відправляємо ще 210 Starlink до Херсона. Завдяки першій партії терміналів за добу запустили 5 публічних Wi-Fi точок. Ними вже скористались тисячі херсонців. Люди виходять на зв‘язок з рідними, дізнаються про перемоги ЗСУ та заряджають смартфони від генераторів», - повідомив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Міністр додав, що протягом двох наступних тижнів будуть організовані ще 60 Wi-Fi точок з інтернетом по всій області. Також частину терміналів буде передано лікарням, поліції та екстреним службам.

Раніше мобільні оператори Київстар та Vodafone вже запустили у звільненому Херсоні перші базові станції, які працюють за допомогою генераторів і терміналів Starlink.

Сьогодні херсонці вже зможуть отримати доступ до банківських операцій – починають працювати відділення Ощадбанку та ПриватБанку. 

Ощадбанк відновлює повноцінну роботу відділення та банкомату за адресою: вул. Чорноморська, 29-А. Графік роботи: з 09:00 до 15:00.

ПриватБанк частково надаватиме послуги в центральному відділенні у Херсоні на вул. Потьомкінській, 20. Графік роботи: з 09:00 до 16:00.

Найближчим часом до роботи повернуться й інші відділення цих банків.

На деокупованій частині Херсонщини повернули електропостачання у три населених пункти  - Велику Олександрівку, Новодмитрівку та Старосілля.

НЕК «Укренерго спільно з АТ «Херсонобленерго» та АТ «Миколаївобленерго» розробили резервну схему живлення Херсонської області та розпочали її реалізацію.

КАТІВНІ, ПОГРОМИ, СПИСКИ КОЛАБОРАНТІВ ТА АГЕНТІВ

Держприкордонслужба України оприлюднила відео, в якому показала, що залишили після себе російські загарбники, які базувалися у Херсонському прикордонному загоні. 

"Розтрощити, навести безлад і жити в цьому лайні – головна ознака русні. Здається, окупанти нищили усе на своєму шляху, вибивали двері, вікна, дзеркала", - йдеться у повідомленні.

Водночас загарбники прославляли своїх «Z-героїв» роздрукованими папірцями на розбитих брудних стінах. росіяни порозкрадали усю техніку, стільці, столи, дрібні побутові речі.

На деокупованій території Херсонщини правоохоронці також знаходять місця катування та поховання людей, починають ексгумації. 

"Так само, як і в інших регіонах, ми зустрічаємо місця, де катували громадян. Зараз почали також встановлювати місця, де поховані люди, починаються ексгумаційні дії Національної поліції, медиків, щоб встановити, хто там похований", - повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

За словами міністра, наразі на Херсонщині працюють спеціалісти, які мають досвід подібної роботи в інших деокупованих регіонах, а також перевезено туди відповідні мобільні лабораторії.

Монастирський розповів, що ведеться і робота з виявлення колаборантів. І хоч більшість із них відійшли з російськими військами, проте вже є списки тих людей, хто співпрацював з органами російської окупаційної влади.

Результати усіх стабілізаційних дій і перевірок мають бути за тиждень-два.

Водночас Монастирський уточнив, що на території правобережжя Херсонської області знаходяться 229 населених пунктів, із яких у 182 поліція вже відновила роботу, а в інших ще проводяться стабілізаційні дії.

Проте в ході вже проведених стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні співробітники СБУ знайшли засекречені документи фсб, в яких містилася інформація про їхніх агентів-колаборантів.

Серед вилученого були власноруч написані «зобов’язання» агентів про конфіденційне співробітництво з фсб; справи агентурного вивчення; повідомлення агентів про результати виконання ворожих завдань; «протоколи обшуків» у помешканнях херсонців.

У СБУ повідомили, що представники спецслужби рф покинули таємні документи на території місцевого гаражного кооперативу під час втечі від контрнаступу Сил оборони.

За викритими матеріалами встановлено, що поплічники росіян давали «наводку» окупантам на місця перебування українських патріотів, зокрема учасників руху опору на території південного регіону.

Також агенти російської спецслужби брали участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів за сфабрикованими «уголовными делами».

Виявлено задокументовані факти викрадення і катування людей, а також розграбування їхніх осель під виглядом проведення «обшуків».

Співробітники СБУ отримали інформацію, що поплічники агресора були завербовані кадровими співробітниками фсб, які входили до складу «временно-оперативной группы ВОГ-8». Саме її представники займались координацією розвідувально-підривної та диверсійної діяльності на південному напрямку.

Наразі вилучені матеріали направлено на експертизу для проведення оперативних дій з викриття російських агентурних мереж.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-