Хроніки звільненого Херсона: 14 листопада

Хроніки звільненого Херсона: 14 листопада

Фото
Укрінформ
11 листопада ЗСУ повернули під контроль України Херсон – місто-герой, що жило в російській окупації з початку березня

БЕЗ СВІТЛА, ВОДИ Й ОПАЛЕННЯ, АЛЕ Й БЕЗ “БРАТІВ-ВИЗВОЛИТЕЛІВ”

14 листопада звільнений Херсон відвідав Президент України Зеленський, біля ОДА відбулася церемонія офіційного підняття Державного прапора.

Станом на 14 листопада у місті є проблеми з електро-, водо- і теплопостачанням, оскільки вороги, відступаючи, зруйнували інфраструктуру.

«Світла, води, опалення у мене немає, є газ», - розповіла агентству херсонка Наталя. Вона каже, що в усьому місті світло є лише подекуди.

У Херсоні введено комендантську годину - з 17.00 до 8.00. Як коментує начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова, у місті відбуваються заходи з розмінувань адміністративних приміщень та інфраструктурних об’єктів. Містян закликають не підходити до адмінбудівель і бути дуже обережними.

Володимир Зеленський відвідав визволений від російських загарбників Херсон / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

Начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич повідомив, що ворог «замінував майже все».

Він також зазначив, що це першочергове завдання - відновити електропостачання міст і сіл Херсонщини. Зараз усі лінії, які подавали світло в область, зруйновані. «24/7 місцева влада працює спільно з Укренерго, щоби максимально швидко відновити мережі.

Спочатку відпрацьовують вибухотехніки, одразу за ними ідуть енергетики», - каже начальник ОВА.

За словами Лугової, над відновленням у місті водо- та електропостачання вже почали працювати комунальні служби.

З УКРАЇНОЮ НА ЗВ’ЯЗКУ

У центрі міста, на площі біля ОДА оперативно запрацював Starlink, вже працює LTE від Київстар. Фахівці Vodafone відновили базову станцію, що в районі Святодухівського собору, у 10-кілометровому радіусі працює мобільний зв’язок 3g та 4g.

«Нагадую: якщо ваш оператор ще не відновив зв’язок, можете скористатися національним роумінгом. Роботи з відновлення мобільного покриття тривають», - повідомив начальник ОВА.

«У місті зараз спокійно (станом на день – ред.), людей побільшало на вулицях. Є Starlink, я вже ловила біля парку Шевченка український Vodafone, монтували вишку Київстар. Життя повертається. Бачила, що воду роздають – волонтери привозять у великих бочках… Ринок вирує», - каже депутатка Херсонської міськради Оксана Погомій. Проте наразі багато херсонців, які зараз не в місті, пишуть у соцмережах, що їхні рідні ще на контакт не виходили. Наразі, за словами Погомій, перш за все, гуманітарна допомога потрібна тим родинам, які під час окупації були без роботи, а також сім’ям з дітьми.

БЕЗПЛАТНІ ЛІКИ

Що стосується медобслуговування, то, як повідомляють у Херсонській ОВА, вони спільно з Міністерством охорони здоров'я України та міжнародними партнерами налагоджують сталу роботу медичних закладів Херсона. Нині заклади охорони здоров’я міста працюють у штатному режимі, забезпеченні необхідним і продовжують надавати медичну допомогу херсонцям. Під час окупації міста більшість аптек припинили роботу. Вони запрацюють знову після розмінування територій. Наразі вказано, у яких саме медзакладах можна отримати ліки безплатно.

«Уже з 14 листопада херсонці зможуть безкоштовно отримати за цими адресами необхідні лікарські засоби. Також у разі потреби лікарі можуть провести медогляд. Для отримання ліків при собі бажано мати документи, що засвідчують вашу особу», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що з 15 листопада на площі Свободи (орієнтовно об 11.00) працюватимуть представники міжнародної організації Лікарі без кордонів/Médecins Sans Frontières. Фахівці нададуть профільні консультації та видадуть необхідні ліки (жарознижувальні, гіпотензивні, протизапальні тощо).

ХЕРСОНЦІ ЗБЕРЕГЛИ УКРАЇНСЬКІ ПРАПОРИ В ОКУПАЦІЇ

Містяни зберегли в окупації українські прапори і тепер виходять з ними на вулиці. Також українські стяги повертаються на адмінбудівлі. У Херсоні над Представництвом Президента в АРК підняли український прапор. Також наш рідний синьо-жовтий замайорів над Херсонським обласним академічним музично-драматичним театром ім. Куліша. Як розповів генеральний директор театру Олександр Книга, його встановили співробітники театру, які весь цей час жили в захопленому Херсоні і не перейшли на бік ворога.

Віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала жителів Херсонської та Харківської областей виїжджати до безпечніших регіонів у зв'язку з імовірними ворожими обстрілами визволених територій.

Водночас протиповітряна оборона на деокупованій території Херсонщини буде посилена. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат, розповідаючи про зміни в роботі ППО після визволення Херсона. «Зараз фактично лінією бойового зіткнення на південному напрямку стає річка Дніпро. Противник має можливість робити на лівому березі додаткові інженерні укріплення, бліндажі, посилювати берегову лінію засобами ППО», - зазначив речник.

Він зауважив, що це становить певні загрози, але Сили оборони мають план дій щодо таких сценаріїв.

АГЕНТИ І КОЛАБОРАНТИ

Хоч Херсон поволі приходить до тями, у місті все ще досить небезпечно. У ході стабілізаційних заходів СБУ затримала там перевдягненого військового рф, який залишився для збору інформації і намагався видати себе за «місцевого». 

Після розмови зі співробітниками СБУ він зізнався, що є професійним військовим 69-ї окремої бригади прикриття збройних сил рф, його завданням у звільненому від ворогів Херсоні був збір інформації, коригування вогню по ЗСУ та проведення диверсій.

Стабілізаційні заходи проводяться на всій території звільненої від російських загарбників Херсонщини. Також СБУ проводить слідчі дії з документування воєнних злочинів рф.

“Ми розуміємо, що ворог міг спеціально залишити на деокупованій території своїх агентів для виконання певних завдань. Наша задача – їх виявити. Окрім того, в СБУ є багато оперативної інформації про зрадників і колаборантів, які перейшли на бік ворога. Тож ми перевіряємо її безпосередньо на місці. Усі, хто зрадив Україну заради “русского міра”, отримають заслужене покарання”, – зауважив виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк.

Попри всі ризики, власна кореспондентка Укрінформу разом з першими українськими журналістами побувала у звільненому Херсоні, репортаж із нескореного міста чекайте на сайті агентства.

Валерій Лебідь, Херсон

Фото Олександра Корнякова, Ніна Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-