Загарбники зруйнували 144 заклади охорони здоров'я, ще понад 950 пошкоджені - МОЗ

Загарбники зруйнували 144 заклади охорони здоров'я, ще понад 950 пошкоджені - МОЗ

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення російські окупанти зруйнували повністю 144 заклади охорони здоров'я, ще 958 мають різний ступінь пошкоджень. Збитки від руйнації медичної інфраструктури сягають понад млрд євро.

Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров'я Богдан Боруховський, передає Укрінформ.

"За період воєнних дій маємо сумні цифри об'єктів закладів охорони здоров’я, які постраждали, з них 144 зруйновані повністю і 958 пошкоджені з різним відсотком пошкодження. Географія пошкоджень, звісно, наближена до лінії фронту, звісно, це і деокуповані території. Це Київська, Чернігівська, Сумська області, частково Житомирська. Загальна сума збитків оцінена спільно з Міністерством розвитку і будівництва і становить понад 40 млрд грн, тобто понад 1 млрд грн. Це прямі збитки внаслідок російської агресії, які оцінюються як відбудова пошкоджених закладів і повністю зруйнованих”, - сказав Боруховський.

Читайте також: МОЗ направило лікарням Херсонщини два мобільні рентгенапарати

Так, за даними МОЗ, найбільше закладів охорони здоров’я пошкоджено у Харківській області — 249, сума збитків 7,731 млрд грн, Донецькій області - 210, сума збитків 1,423 млрд грн, Миколаївській області — 149, сума збитків 1,797 млрд грн, Київській області - 121, сума збитків 898 млн грн.

У Чернігівській області постраждало 66 закладів охорони здоров'я, сума збитків 2, 513 млрд грн, в Херсонській - 65, сума збитків 566 млн грн, в Запорізькій — 47, сума збитків 1,606 млрд грн, Сумській — 41, сума збитків 376 млн грн, в Луганській області — 29, сума збитків 5,392 млрд грн, в Житомирській - 25, сума збитків 63 млн грн.

Читайте також: Кабмін додав нові пакети до Програми медгарантій

Як додав заступник міністра, Україна вже змогла повністю відновити 95 об’єктів медичних закладів. У Київській області відновлено 32 заклади охорони здоров’я, в Києві — 7, в Чернігівській області - 21, в Дніпропетровській області — 15, в Житомирській — 9, у Вінницькій — 5, у Черкаській — 1, у Рівненській — 1, у Харківській — 1, в Сумській — 3.

За словами Боруховського, це ті об’єкти , пошкодження яких можна було відновити швидко. Ще 204 відновлені частково. Дієздатність закладів відновлена, але вони надалі потребуватимуть більш серйозних інвестицій для повного відновлення.

Як повідомляв Укрінформ, низка медичних закладів Київської області отримала сучасне устаткування від провідних міжнародних компаній у межах проєкту, реалізованого Міністерством охорони здоров’я у співпраці зі Світовим банком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-