У Харкові пам'ятник Пушкіну обкладають мішками з піском, поки його долю вирішить Кабмін

У Харкові пам'ятник Пушкіну обкладають мішками з піском, поки його долю вирішить Кабмін

Укрінформ
У Харкові пам'ятник Пушкіну обкладають мішками з піском, аби убезпечити від вандалізму, поки його долю вирішить Кабмін.

Про це повідомив у Фейсбуці директор департаменту в справах інформації та зв'язків із громадськістю Юрій Сидоренко, передає Укрінформ.

«Стосовно долі пам‘ятника Пушкіна було звернення до ВЦА Харківської області і там відповіли, що, оскільки він має статус національного значення, питання його перенесення повинен вирішувати Кабінет міністрів України. Водночас 1.11.2022 року були оприлюднені рекомендації Інституту національної пам‘яті, в який йдеться про те, що «За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, варто закрити ці об'єкти тимчасовими конструкціями до подальшого розв'язання питання задля уникнення актів вандалізму». Таким чином те, що відбувається зараз з погруддям Пушкіна, цілком відповідає українському законодавству та рекомендаціям Інституту національної пам‘яті», - зазначив Сидоренко.

Про те, що пам’ятник буде знесено і без рішення влади, зокрема, говорив начальник штабу спецпідрозділу Kraken ГУР Міноборони України Костянтин Немічев.

«Багато хто звертався з приводу «Жесту доброї волі» від Пушкіна. Цим мають займатися органи влади. А якщо це не працює, громада повинна діяти! Кожен має показати свою позицію. Та поставити крапку з визначенням позиції», - написав Немічев сьогодні в Телеграм.

Неодноразово натякав на знесення погруддя письменник, громадський діяч і волонтер Сергій Жадан. У своєму Фейсбуці він публікував фото на фоні пам'ятника. «Далі продовжую ні на що не натякати і ні до чого не закликати», - зазначив Жадан у дописі 7 листопада.

Як повідомляв Укрінформ, Харківська обласна адміністрація 28 жовтня у відповідь на звернення ГО «Світанок» заявила, що не має повноважень на переміщення пам’ятника Пушкіну в один із музеїв міста, бо він має статус національної пам’ятки, тому його долю має вирішити Кабмін.

«Оскільки пам’ятка має статус національного значення, за законом і всі подання Кабінету міністрів щодо дій стосовно неї - це повноваження профільного міністерства. Тобто, навіть при всьому бажанні, ОВА не має права самостійно ухвалювати і виконувати рішення щодо перенесення погруддя Пушкіну. Просимо громадські організації не спекулювати і не спотворювати факти. Ми готові провести будь-які роботи, якщо буде таке доручення від уряду», - сказав тоді директор департаменту культури і туризму Харківської ОВА Едуард Павленко.

26 вересня пам'ятник Пушкіну, що встановлений на Театральній площі, облили червоною фарбою.

Читайте також: У мерії Одеси розповіли, коли депутати проголосують за демонтаж пам’ятника Катерині II

Бюст-пам'ятник російському письменнику Олександрові Пушкіну, встановлений у 1904 році (у сквері між нинішніми вулицями Пушкінською та Сумською), він є одним із найстаріших пам'ятників Харкова. Того ж року пам'ятник намагалися підірвати члени підпільної організації «Оборона України», попри сильний вибух, він встояв.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 3 вересня 2009 №928 його внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку монументального мистецтва національного значення, охоронний номер 200010-Н.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-