У мерії Одеси розповіли, коли депутати проголосують за демонтаж пам’ятника Катерині II

У мерії Одеси розповіли, коли депутати проголосують за демонтаж пам’ятника Катерині II

Укрінформ
У мерії Одеси вважають, що треба розвінчувати імперський міф про те, що російська імператриця Катерина II є засновницею міста. 

Як передає Укрінформ, таку позицію керівництва мерії оприлюднив 8 листопада в.о. заступника міського голови Олег Бриндак у прямому ефірі загальнонаціонального марафону.

«Владі Одеси, а також історикам доведеться провести велику роботу (з населенням – ред.), щоб роз’яснити з історичної точки зору і здорового глузду справжню роль імператриці Катерини II. А це фактично була така ж анексія, захоплення (земель – ред.), яке ми й сьогодні переживаємо», - зазначив Бриндак.

Читайте також: Влада Одеси заховала пам'ятник Катерині II за семиметровим парканом

Він наголосив, що насправді жодного відношення до заснування міста Катерина II не має. Відомий всім рестрикт про будівництво порту у місті Хаджибей, власне, сприймається чомусь як заснування міста. А насправді з античних часів в Одеській затоці існувало багато поселень, міст та містечок – дуже багата історія цих земель. Тому абсолютно невиправдано видавати один з етапів захоплення цієї території росією як початок заснування міста».

За словами в.о. віцемера, коли Катерина II наказала Олександру Суворову закласти три фортеці на новозавойованих землях, зокрема, - Одеса, Тирасполь та Овідіополь, не йшлося про розвиток порту чи мультикультурне місто.

Бриндак зауважив, що є істориком за базовою освітою і додав, що російська цариця разом із Григорієм Потьомкіним насправді робили ставку на Миколаїв та Очаків – на ті порти, які вважалися пріоритетними. Тому приписування Катерині II якоїсь особливої ролі в історії міста – це, звичайно, перебільшення».

Читайте також: Більшість одеситів підтримали демонтаж пам’ятника Катерині II - мер

В.о. заступника міського голови додав, що 30 листопада депутати Одеської міськради ухвалять рішення, згідно з результатами опитування жителів міста, про демонтаж пам’ятника імператриці. А на місці монумента, де свого часу був міський фонтан, було б справедливо, з точки зору Бриндака, відновити фонтан.

В.о. віцемера уточнив, що на сесії міськради також буде ухвалено рішення про перейменування близько сотні вулиць, провулків та меморіальних дощок, назви яких були пов'язані з імперським російським та радянським минулим.

Як повідомлялося, депутати Ізмаїльської міськради Одеської області протягом останніх тижнів ухвалили рішення про перейменування більше пів сотні вулиць і провулків, керуючись підсумками громадського обговорення, що відбулося згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування». Крім того, вирішено прибрати з міського суспільного простору до музею пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-