Кремінь вимагає очистити Одесу від неукраїнських вивісок

Кремінь вимагає очистити Одесу від неукраїнських вивісок

Укрінформ
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь звернувся до міського голови Одеси Геннадія Труханова щодо необхідності демонтажу вивісок і зовнішньої реклами недержавною мовою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

“Ще в лютому 2022 року був надісланий відповідний лист щодо необхідності вжиття заходів із недопущення порушення на території міста Одеси вимог закону в частині розміщення інформації для загального ознайомлення, а також зовнішньої реклами лише недержавною мовою. Проте станом на сьогодні ні відповіді, ні відповідних дій немає”, - зазначив мовний омбудсмен у листі.

Також указується на необхідність внесення до правил благоустрою Одеси та інших актів норм про те, що інформація на вивісках, табличках та інших носіях в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

Читайте також: Влада Одеси заховала пам'ятник Катерині II за семиметровим парканом

Зазначається, що до мовного омбудсмена надходять численні звернення та повідомлення стосовно порушень мовного закону в Одесі. Це підтверджується і моніторингом, проведеним одеськими активістами, який показав, що зі 150 перевірених ними магазинів, кожен другий порушує мовне законодавство.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-