На Чернігівщині з'явилася вулиця Леоніда Кучми

На Чернігівщині з'явилася вулиця Леоніда Кучми

Відео
Укрінформ
У Новгород-Сіверській громаді в рамках декомунізації та дерусифікації перейменували одну з центральних вулиць, яку називали Губернською, на честь другого Президента України Леоніда Кучми, який родом з Новгород-Сіверщини.

Про це повідомляє Суспільне, передає Укрінформ.

Вулицю Губернську у радянські часи перейменували на вулицю Карла Маркса, а під час декомунізації у 2016 році їй повернули історичну назву. Тепер ця вулиця названа на честь Леоніда Кучми.

Саме так перейменувати вулицю Губернську запропонував депутат обласної ради Сергій Сергієнко, а депутати міськради його підтримали.

«Одним з людей, яка творила історію і продовжує її формувати є наш земляк Леонід Данилович Кучма. Всі 19 депутатів проголосували «за». Це повага до тих історичних постатей, які працювали та працюють на нашій землі», — зазначив депутат.

Водночас краєзнавець Борис Домоцький входив до комісії з перейменувань вулиць, але потім вийшов з неї. Каже, що пропонував перейменувати Губернську на вулицю Івана Мазепи. Нову назву не підтримує.

«До Кучми, його політичної діяльності, є 100 питань. І відповідей поки нема. Це просто виклик не тільки поодиноким противникам, як я чи ще хтось, це виклик тій системі, яка зараз має встановитися із вимітання радянського, російського, імперського та осіб, пов’язаних з цим. Тому я бачу, що це повний треш та абсурд», — говорить краєзнавець.

Теперішня вулиця Кучми є однією з центральних у місті. На ній стоїть тріумфальна арка, ліцей, тут розташована і міська рада.

За словами міської голови Людмили Ткаченко, сам другий Президент України вже знає про це перейменування. «Йому було дуже приємно, він сказав, що «просто розчулений», дуже вдячний», - додала вона.

Читайте також: У Києві вулицю Клари Цеткін перейменували на Дніпрової Чайки

В селах громади також обирали нові назви вулиць. Переважно вони не прив'язані до історичних подій чи постатей. Найпоширенішими назвами вулиць стали: Квіткова, Зелена, Зарічна. Вулиця Садова з’явилася одразу в шести селах. Коли з’являться таблички з новими назвами й скільки це буде коштувати, поки не відомо, сказала голова громади.

Фото: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-