У Вінниці з Меморіалу Слави демонтували «стіну пам'яті», яку перенесуть на Меморіал Визволення

У Вінниці з Меморіалу Слави демонтували «стіну пам'яті», яку перенесуть на Меморіал Визволення

Фото
Укрінформ
У Вінниці з Меморіалу Слави на Європейській площі демонтували «стіну пам'яті» з іменами воїнів, загиблих у Другій світовій війні. Їх встановлять на реконструйованому Меморіалі Визволення.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькій міській раді.

«Ці таблички нікуди не зникнуть, їх у ході реконструкції встановлять на Меморіалі Визволення на вул. Київській. Громадськості вже презентували проєкт оновлення зони пам’яті Меморіалу Визволення. Він передбачає гідне вшанування пам’яті загиблих воїнів Другої світової війни шляхом створенням єдиного меморіального комплексу без сусідства із залишками антиукраїнської радянської ідеології», - повідомили у міськраді.

У відомстві зазначили, що на Меморіал Визволення загалом перенесуть понад 380 металевих плит з Меморіалу Слави, розташованого у центрі міста, із викарбуваними на них іменами загиблих у Другій світовій. Їх встановлять на 48 гранітних постаментів, заввишки 2,5 м, які розмістять у вигляді алеї.

У Вінниці з Меморіалу Слави демонтували «стіну пам'яті», яку перенесуть на Меморіал Визволення / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Меморіал на вулиці Київській первинно є кладовищем солдат і офіцерів-червоноармійців, створеним навесні 1944 року. Саме тут була похована більшість вояків, які загинули у боях з нацистською армією. На сьогодні тут спочиває 4106 осіб. У 1956 р. на братських могилах встановили чотири типові надгробки із зазначенням кількості спочилих. У 1972 р. було сформовано меморіальний комплекс авторства скульптора П. Левицького. До нього входить пілон із зображенням стилізованого меча та гранітна стела з барельєфом скорботної матері.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо створення Національного військового меморіального кладовища

У 80-хроках до меморіалу додали плиту із назвами підрозділів, які брали участь у вигнанні нацистів. А 2008 року тут було з почестями перепоховано 100 останків в’язнів концентраційного солдатського табору «Шталаг-329», розташованого на вул. Гетьмана Мазепи (колишньої Чехова).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-