Цього року в Україні відкриють ще три прикордонні пункти пропуску – Найєм

Цього року в Україні відкриють ще три прикордонні пункти пропуску – Найєм

Ексклюзив
Укрінформ
До кінця цього року планується відкриття трьох пунктів пропуску через держкордон на заході України: "Нижанковичі" на кордоні з Польщею, "Красноїльськ" та "Дяківці" – на кордоні з Румунією.

Один із них запрацює вже цього місяця, розповів Укрінформу заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

"Пункт "Красноїльськ–Вікову-де-Сус" буде запущений поетапно починаючи з цього місяця. Спочатку буде дозволений проїзд для автівок вагою до 3,5 тонн, потім для порожніх вантажівок і згодом функціонуватиме на повну потужність. Також до кінця року плануємо відкрити для транспорту "Дяківці–Раковец" та "Нижанковичі–Мальховичі". Пункт "Нижанковичі" спочатку буде функціонувати лише для проїзду порожніх транспортних засобів. Він зводиться з нуля. Він – тимчасовий і потрібен, аби пришвидшити транспортний потік вздовж усього західного кордону. Також сподіваюсь, що в першому кварталі наступного року буде запущено в роботу пункт пропуску "Ужгород–Вишне Німецьке", – сказав Найєм.

Читайте також: Кордон із білоруссю демаркували майже повністю - МВС

Заступник міністра зауважив, що за час незалежності України було відкрито тільки один новий пункт пропуску – "Краківець–Корчова", також залишилося багато недобудованих, частково зведених, у т.ч. за кредитні гроші.

"Наприклад, пункт пропуску "Красноїльськ–Вікову-де-Сус" був готовий на 85% (нині на 95%), "Дяківці–Раковец" – на 60%, "Ужгород–Вишне Німецьке" – майже на 90% було все завершено по першій черзі. За зведення деяких із них залишилися борги перед підрядниками, тому нині ми активно працюємо над вирішенням цих питань та запуском новобудов у роботу", – сказав Найєм.

За його словами, відкриття нових пунктів пропуску потрібне, але це реально реалізувати за рік-два через низку юридичних та інфраструктурних питань, тому зараз триває робота з дообладнання та переобладнання існуючих пунктів пропуску.

Читайте також: Посол Зварич показав, як триває будівництво пункту пропуску на кордоні з Польщею

"За рахунок цього можемо збільшити пропускну здатність на 25-30%, а також створити умови для працівників та тих, хто перетинає кордон. Це в першу чергу кордон з Польщею, Словаччиною, Румунією та Угорщиною. Партнери наші до цього готові", – сказав Найєм.

Як повідомляв Укрінформ, 10-11 жовтня відбувся робочий візит представників Міністерства інфраструктури в Анкару. Українська делегація зустрілася із міністром торгівлі Туреччини Мехметом Мушем та його заступником Мустафою Тузджу, а також із керівництвом та членами найбільшої в Туреччині асоціації – Турецької асоціації підрядників, яка об’єднує більше 30 наймасштабніших будівельних компаній країни.

Турецька сторона висловила готовність брати участь у проєктах з відбудови та розбудови інфраструктури та логістики в Україні як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-