Кордон із білоруссю демаркували майже повністю - МВС

Кордон із білоруссю демаркували майже повністю - МВС

Укрінформ
Українсько-білоруський кордон, на відміну від кордону з росією, станом на осінь минулого року був майже повністю демаркований.

Про це на онлайн-брифінгу повідомив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Бондаренка, ще наприкінці 2021 року від керівництва білорусі лунали заяви, що вторгнення чи агресії з їхнього боку ніколи й за жодних умов не відбудеться.

«Це, можливо, була така їхня хитрість, щоб нас якось заспокоїти, щоб ми не здійснювали таких оборонних заходів, яких вживаємо наразі. Водночас, відповідно до міжнародних практик, як це відбувається у відносинах країн, що межують, з білоруссю у нас, на відміну з рф, кордон було демарковано майже на 100%», - сказав Бондаренко.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: лукашенко остаточно продає росії білоруський суверенітет

Він уточнив, що демаркація означає визначення кордону на місцевості. Цей захід відбувається за участю міждержавної комісії - коли представники країн, що межують, спільно визначають з прив’язкою до території, де проходить державний кордон.

За словами Бондаренка, роботу з демаркації кордонів з білоруссю було майже завершено станом на осінь 2021 року - залишалося кілька відсотків, щоб її фіналізувати.

«Для прикладу: з рф по кордону у 2003 році був ратифікований відповідний міждержавний договір, але заходи з демаркації навіть не розпочиналися. З 2014 року вже були (з боку рф – ред.) такі дії, після яких будь-яка співпраця у цьому напрямку була неможливою, але навіть до того часу ... цього не відбувалося. І ми уже тепер розуміємо, з якої логіки виходила країна-агресор», - сказав він.

Читайте також: Зміни щодо чисельності чи характеру дій білоруських сил не фіксуються - прикордонники

Бондаренко наголосив, що за всю історію незалежності випадків "неадекватного реагування" України як держави на відносини з сусідніми країнами у частині територіальних питань не було, що підтверджується новітньою історією.

Як приклад заступник міністра навів ситуацію з Молдовою, коли дипломатичним шляхом, у робочому форматі був прийнятий і взаємно погоджений у частині регулювання територіальних питань формат відносин, унаслідок чого Молдова отримала вихід до моря.

«Тобто, це позитивний приклад того, що подібні речі потрібно так вирішувати, що це працює. Ми це показували, показуємо, і інших сценаріїв просто не може бути у цивілізованому світі... Це і є, мабуть, ті адекватні добросусідські відносини, які можуть і мають бути між країнами за міжнародними правом і традиціями. На жаль, не всі наші сусіди цього дотримуються», - заявив Бондаренко.

Читайте також: Зеленський запропонував G7 розмістити місію спостерігачів на кордоні з білоруссю

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у лютому 2021 року підписав закон про оновлення складу відомостей Державного земельного кадастру про державний кордон України. Цей документ дозволяє внести до Держземкадастру дані про державний кордон України на підставі затверджених документів демаркації (редемаркації, делімітації) державного кордону.

Фото: Держприкордонслужба 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-