На відбудову зруйнованої росіянами міської ради Харкова потрібно 200 мільйонів

На відбудову зруйнованої росіянами міської ради Харкова потрібно 200 мільйонів

Укрінформ
На відбудову історичної будівлі Харківської міської ради, зруйнованої у березні внаслідок ворожого ракетного обстрілу, потрібно близько 200 мільйонів гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

"1 березня у будівлю Харківської міської ради на вулиці Сумській поцілили дві російські ракети. Внаслідок цього злочину росії тоді загинуло 29 осіб. Значні руйнування отримала і сама історична будівля, яка є пам'яткою культури. Після обстрілу з будівлі вивезли все, що залишилося вцілілим — значну частину архіву та деяку оргтехніку", - ідеться у повідомленні.

У МКІП зауважили, що “для відновлення історичної будівлі необхідно близько 200 мільйонів гривень".

"Такої суми немає у Харківської області, яка щодня обстрілюється росіянами. Утім, вона є можливою, якщо до її збору долучиться кожен із нас”, - додали у міністерстві.

Стати патроном закладу чи задонатити будь-яку посильну для себе суму на відновлення можна тут.

У МКІП нагадали, що Харківська міська рада та інші центральні муніципальні органи влади розташовані на Майдані Конституції — центральній площі Харкова, яка виникла одночасно із заснуванням міста. Майже кожна будівля на площі є пам’яткою історії та архітектури.

Майдан Конституції — знакове для харків’ян місце. Це справжнє серце міста, від якого розходяться основні артерії Харкова, а також місце політичних і культурних зборів. Саме тут 2014 року під час Революції Гідності відбувався харківський Євромайдан.

Першу будівлю, яка була розташована на місці Харківської міської ради, звели у 1885 році за проєктом архітектора Михалівського для міської думи, але вона була значно меншою та замість теперішньої башти була двоповерхова будівля.

Вигляд, близький до сучасного, будівля міської ради отримала у 1932 році після реконструкції, що виконали архітектори Троценко та Пушкарьов.

Читайте також: Українська преса знову доступна на Харківщині - МКІП

Під час Другої світової війни центральна частина будівлі була повністю зруйнована, тому реконструкція 1947-1950 років — це, по суті, нова будівля, якій архітектори Пети, Чеботарева, Костенко та інженер Харламов надали сучасний вигляд.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП у межах проєкту “Збережіть українську культуру” веде збір коштів на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди у Харківській області, який був зруйнований у травні через російський ракетний обстріл.

Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-