Хворі на дифтерію із львівського інтернату були вакциновані але з порушенням календаря щеплень - медики

Хворі на дифтерію із львівського інтернату були вакциновані але з порушенням календаря щеплень - медики

Укрінформ
Семеро хворих на дифтерію із дитячого будинку-інтернату у Львівській області були вакциновані від цієї хвороби, але із порушенням календаря щеплень. Нині інфіковані перебувають у лікарні з легкою формою перебігу.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«Що цікаво, що саме ці семеро інфікованих, а серед них двоє дітей та п’ятеро дорослих, були вакциновані, але з порушенням щоденника щеплень. Дехто не отримав повної дози вакцини, а комусь щеплення було прострочене на 10 років. Проте все-таки завдяки тому, що була проведена хоч якась вакцинація, хвороба протікає в легкій формі. А інакше могли б бути зовсім інші наслідки», - сказала Іванченко.

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ провів бактеріологічне обстеження у 165 контактних осіб, проведено епідеміологічне розслідування та вже на сьогодні - екстрено вакциновано більше 100 мешканців та працівників інтернату.

Керівниця центру наголосила, що дифтерія — небезпечне інфекційне захворювання. Воно переважно характеризується місцевим запаленням слизових оболонок ротоглотки, дихальних шляхів та явищами загальної інтоксикації. Для цієї хвороби характерне утворення в горлі плівок, котрі можуть утруднювати дихання. Дифтерія може спричиняти ураження серцево-судинної та нервової систем, нирок і в 20% випадків може мати летальні наслідки.

Іванченко акцентувала, що єдиним способом захисту від дифтерії є вакцинація. В Україні, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії здійснюють у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 16 років. Після цього щеплення повторюють кожні 10 років.

Читайте також: Медики закликають дорослих українців щепитися проти дифтерії та правця

Як повідомляв Укрінформ, на початку тижня в одному із дитячих будинків-інтернатів у Львівській області, де на утриманні також перебувають люди, які мають інвалідність з дитинства, зареєстрований спалах дифтерії. Спеціалісти Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели відбір матеріалу для бактеріологічного обстеження у 165 контактних осіб. Проведена дезінфекція приміщень інтернату і камерне знезараження особистих речей.

Епідеміологічне розслідування триває. Зразки для подальших бактеріологічних досліджень надіслані до референс-лабораторії Центру громадського здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-