Зеленський і Дуда обговорили реакцію світу на дії росії

Зеленський і Дуда обговорили реакцію світу на дії росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив з Президентом Польщі Анджеєм Дудою заходи для потужної консолідованої реакції світу на незаконні дії росії, що руйнують основи міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

Під час телефонної розмови президенти основну увагу приділили міжнародній реакції на незаконні "референдуми", проведені росією на тимчасово захоплених територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Зеленський подякував Дуді за потужну підтримку України, висловлену під час виступу на відкритті 77-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, а також за чітку позицію Польщі щодо невизнання так званих "референдумів".

Співрозмовники погодилися з необхідністю потужної консолідованої реакції світу на незаконні дії рф, що руйнують основи міжнародного права. Було обговорено конкретні кроки та заходи, над якими сторони працюватимуть у цьому контексті.

Читайте також: Боррель закликає країни-члени ООН не визнавати результатів російських псевдореферендумів

Глави держав також предметно обговорили питання військової та оборонної співпраці. Зеленський відзначив неоціненний внесок Польщі у зміцнення оборонних спроможностей України та важливість подальшої посиленої підтримки України.

Президент України привітав Польщу з офіційним відкриттям газогону Baltic Pipeline. "Це - визначна подія для розбудови безпеки та зміцнення енергонезалежності всього регіону", - заявив він.

"Президенти України та Польщі обмінялися думками щодо актуальних питань двосторонніх відносин. Зеленський відзначив зменшення черг на українсько-польському кордоні та наголосив на важливості подальших зусиль для збільшення пропускної здатності відповідних пунктів", - ідеться в повідомленні.

Сторони наголосили на зацікавленості української сторони у запровадженні спільного прикордонно-митного контролю в усіх пунктах пропуску та прискоренні роботи над двосторонньою угодою у цій сфері.

Читайте також: Дуда про ядерний шантаж росії: У США теж є ядерна кнопка

Лідери двох країн окремо відзначили започаткування на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку нового формату співпраці перших леді - у межах Люблінського трикутника.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку на 77-й сесії Генасамблеї ООН Дуда заявив, якщо росія зламає ядерне табу і застосує тактичну ядерну зброю проти країни, яка її не має і захищається звичайними видами озброєння на своїй території, то її "буде виключено з цивілізованого світу", наслідки для росіян будуть величезними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-