Відсторонений заступник голови Харківської облради заявляє про «інсинуації» й «травлю»

Відсторонений заступник голови Харківської облради заявляє про «інсинуації» й «травлю»

Укрінформ
Відсторонений від посади на час розслідування заступник голови Харківської облради Богдан Мальований, якого ДБР та СБУ підозрюють в отриманні російського паспорта в Криму, всю ситуацію довкола нього назвав «інсинуаціями» та «травлею».

Як передає Укрінформ, про це він заявив 20 вересня на сесії обласної ради, що проходила в режимі відеоконференції без трансляції, запис якої журналістам надали через півтори доби.

«Вже котрий місяць я чую багато інсинуацій та різного бруду на мою адресу. Та, на жаль, я не полюбляю чатитися у Фейсбуці та багато говорити як ті, хто ініціює кампанію з моєї травлі, намагаючись підняти власний рейтинг. Я не хвалюся в соціальних мережах, що я роблю та чим допомагаю для перемоги України. Не розповідаю, що внаслідок прямого влучання російської ворожої ракети зруйнований будинок моїх батьків, де я виріс», - сказав Мальований.

Він зазначив, що його дивують запитання щодо його громадянської позиції.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру двом «міністрам» Криму

«Всі ми розуміємо, що після перших спроб усунути мене з посади на мені зосереджена увага, в тому числі й усіх правоохоронних органів нашої держави, та ними ставляться питання, на які були отримані відповіді, які їх задовольнили, адже я зараз тут. Я - українець, я – громадянин України. Я нікуди не втікав 24 лютого. Готовий працювати кожного дня», - заявив Мальований.

Підготований обласною радою проєкт рішення про відсторонення після звернень СБУ та ДБР заступник голови облради назвав незаконним.

«…Є певний порядок такої процедури, вичерпний перелік підстав, коли і хто її може застосовувати. Тому мною було прийнято рішення щодо недопущення такої нелегальної процедури, я власноруч написав заяву на відсторонення мене від посади на час проведення перевірки. Взагалі вважаю неправильним виносити на розгляд питання, яке виходить за межі повноважень депутатів обласної ради, або щоб на них лили бруд, якщо вони не проголосують», - сказав Мальований.

Читайте також: Дудін намагався відбілити репутацію за допомогою відеозаписів – ДБР

Однак від нього не прозвучало жодних пояснень щодо тих матеріалів, які оприлюднені в мережі (фотографії російських документів) і заяв ДБР про обґрунтованість тверджень про отримання російського громадянства Мальованим.

Як повідомляв Укрінформ, у ДБР 6 липня заявили, що звернулися до Харківської обласної ради «з метою відсторонення посадовця, оскільки чиновник такого рангу має доступ до інформації, пов’язаної з обороною Харківської області та іншої, у тому числі таємної інформації». За даними відомства, в Мальованого наявний паспорт громадянина рф, отриманий у 2014 році в місті Севастополь, посвідчення водія та податковий номер, який потрібен, зокрема, для сплати податків у росії.

7 липня радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі марафону новин заявила, що бюро має достатньо доказів наявності російського паспорта в Мальованого. Вона зауважила, що перевірка цього факту справді була тривалою, оскільки обмін даними між Україною та рф із 2014 року припинено.

Раніше голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко повідомляла, що для відсторонення Мальованого немає підстав, оскільки СБУ не знайшло підтверджень того, що посадовець має громадянство рф, однак після резонансу в ЗМІ заявила, що ініціює відсторонення Мальованого.

У коментарі Укрінформу 8 липня Єгорова-Луценко розповіла, що пропонувала Мальованому самому написати заяву про відсторонення, щоб не дискредитувати обласну раду загалом, однак він не захотів. За її словами, 2 липня, коли відбувалася сесія облради, заступник не захотів узяти слово та озвучити свою позицію, хоча дистанційно теж брав участь у засіданні. Також голова ради наполягала, що мала лист від СБУ, в якому говорилося, що не встановлено факту наявності в Мальованого громадянства рф. Протилежна інформація надійшла вже в додатковому листі від відомства. Єгорова-Луценко наголосила, що Мальований не має доступу до секретної інформації.

Читайте також: У Верховному Суді збирають підписи за звільнення судді Львова через паспорт рф

Інформацію про начебто наявність у заступника голови Харківської облради паспорта рф, ідентифікаційного коду та водійських прав оприлюднила ще 14 лютого нардеп Ірина Фріз. Вона опублікувала фотографії цих документів.

Сам Мальований у коментарі ЗМІ спростовував наявність у нього російського громадянства.

20 вересня стало відомо, що комісія облради погодила підготований проєкт рішення про відсторонення Мальованого і його буде розглянуто на сесії. Однак того ж дня від заступника надійшла заява, тому голова облради відсторонила його без розгляду питання депутатами.

Посаду заступника Богдан Мальований займає з 25 листопада 2021 року. На ній він за поданням голови облради змінив свого колегу по фракції ОПЗЖ Андрія Малиша, який став фігурантом справи про вимагання 1 млн грн хабаря.

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-