У Верховному Суді збирають підписи за звільнення судді Львова через паспорт рф

У Верховному Суді збирають підписи за звільнення судді Львова через паспорт рф

Укрінформ
Збори суддів Касаційного госпсуду у складі Верховного Суду не проголосували за включення у порядок денний питання про висловлення недовіри очільнику цього суду Богдану Львову через імовірну наявність у нього російського громадянства.

Про це інформує пресслужба Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у Фейсбуці.

За результатами зборів суддів КГС ВС: судді не підтримали включення до порядку денного розгляд питання ініційованого головою КГС ВС щодо висловлення йому довіри чи недовіри як голові суду”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що судді також проголосували проти зупинення автоматизованого розподілу справ на суддю Богдана Львова.

Водночас суддя ВС Олена Кібенко на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила, що "на загальних зборах, скликаних на 19.09.2022 на 12.00 за ініціативою самого Богдана Львова, повідомлення про яке було отримано лише за дві години до зборів, обговорювалось включення до порядку денного питання про довіру чи недовіру голові суду, втім, воно до порядку денного включено не було".

Вона зазначила, що голова суду не може самостійно ініціювати питання про висловлення йому недовіри, керувати такими зборами, формувати порядок денний.

"Ми не стверджуємо, що голова Касаційного господарського суду Богдан Львов є громадянином рф або мав там нерухомість. Ці факти якнайшвидше мають бути встановлені компетентними органами. Але такі звинувачення, підкріплені документами, є занадто серйозними і не можуть бути проігноровані.

Небажання самого судді на час розслідування скласти повноваження голови суду, мотивуючи це тим, що саме через бажання зайняти його крісло і з'явилось це розслідування, залишає єдиний можливий варіант подальших дій – збір підписів за дострокове звільнення його з посади", - написала суддя Кібенко.

Вона оголосила збір підписів суддів Касаційного господарського суду у складі ВС за скликання зборів суддів на 10 год. 26 вересня для вирішення питання про дострокове звільнення судді Богдана Львова з посади.

Читайте також: До 2,5 мільйона українців мають одночасно ще і російське громадянствоексперт

Як повідомляв Укрінформ, 15 вересня журналісти «Схем» оприлюднили розслідування про те, що очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов, який має доступ до державної таємниці, виявився громадянином Російської Федерації. Журналісти опублікували документи, відповідно яких Львов став громадянином РФ ще у 1999 році, вже працюючи суддею в Україні, а у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя. Журналісти встановили, що в день подачі заяви він перебував у Москві. В обох випадках письмова заява оформлена від його імені.

У розслідуванні йдеться, що за російським паспортом Львова проводились операції з незадекларованою нерухомістю його родини в Москві. Факт наявності російського громадянства суддя приховав від конкурсної комісії, яка у 2017-му обрала його до реформованого Верховного Суду. Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни – це підстава для припинення його повноважень.

Після виходу журналістського розслідування Богдан Львов у Фейсбуці спростував наявність у нього російського громадянства.

Львов пов'язує поширення інформації про ймовірну наявність у нього російського громадянства з бажанням вивільнення посади голови суду, що "має полегшити вплив на результати розгляду господарських спорів з боку зацікавлених осіб".

Він також повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з тим, щоб вони перевірили викладену журналістами інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-