На Харківщині підозри в держзраді оголосили більш як 20 колишнім поліцейським

На Харківщині підозри в держзраді оголосили більш як 20 колишнім поліцейським

Укрінформ
На Харківщині підозру в державній зраді вже оголосили 21 колишньому поліцейському, ще 40 перевірятимуть через можливу співпрацю з ворогом.

Про це повідомив начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко в інтерв’ю Суспільному, яке транслювалося в ефірі марафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Так, є в нас люди, які почали співпрацювати з окупантом. Але я пишаюся тим, що це дуже незначна кількість. На теперішній час 21 колишньому працівнику поліції оголошено підозри. Ще 40 працівників, які, можливо, причетні до різного роду співпраці з окупантами. Все ретельно перевіряється», - сказав Тимошко.

Керівник облуправління зауважив, що загарбники на правоохоронців тиснули, є випадки, коли до них самих і їхніх родичів застосовувалися тортури.

Читайте також: Сім областей під обстрілами, на звільнених територіях фіксують воєнні злочини росіян - зведення ОВА

За даними Тимошка, більше 50% співробітників, які не встигли вийти з територій, які були стрімко захоплені росіянами, згодом різними шляхами вибралися на підконтрольну Україні територію. Були й такі, що залишилися попри наказ і можливість вийти, оскільки мають на утриманні батьків із інвалідністю.

«Я розумію тих поліцейських, які мали моральний вибір: наказ – вийти, та при цьому не залишив своїх дітей, дружину, батьків. Наприклад, поліцейський не вийшов, бо в нього батьки з інвалідністю, і він лишився з ними. Він не зрадник. Ми проводимо перевірку по кожному. Так, я звільнив усіх працівників, які станом на 1 червня не вийшли з тієї території. Це закон. Але стосовно 20 осіб, які потім вийшли, ми провели ретельну перевірку з опитуванням місцевого населення та проходженням поліграфу. Стосовно них я направив клопотання про поновлення на роботі», - сказав керівник обласної поліції.

Він зазначив, що були випадки, коли жителі на захоплених територіях здавали загарбникам поліцейських, які за наказом перевдягнулися в цивільний одяг і сховали зброю.

«Також окупанти ходили по домівках, намагалися вилучати зброю. Намагалися залучити поліцейських до несення служби, казали: «Виходьте, працюйте. Ми вас не чіпатимемо». Тому що була потрібна картинка: «Дивіться, ми прийшли – все працює, поліція працює, все гаразд», - зазначив Тимошко.

Читайте також: На Харківщині за добу від обстрілів загинули троє людей

Як повідомлялося, до початку вересня на Харківщині було тимчасово захоплено майже третину області. В ході масштабного наступу ЗСУ вже звільнено міста Балаклія, Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ. У звільненій Балаклії відділ поліції вже відновив роботу та приймає від населення заяви та свідчення щодо злочинів російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-