На Київщині побудують два сміттєпереробні заводи

На Київщині побудують два сміттєпереробні заводи

Укрінформ
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і голови Київської ОВА, Бориспільської, Броварської та Фастівської громад підписали меморандум про співпрацю й партнерство у сфері управління відходами.

Як передає Укрінформ, домовленості щодо спільної реалізації першого великого інвестиційного проєкту в Україні у межах реформи управління відходами були закріплені сьогодні, 8 вересня, міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Русланом Стрільцем, головою Київської обласної військової адміністрації Олексієм Кулебою, Бориспільським міським головою Володимиром Борисенком, Броварським міським головою Ігорем Сапожком та Фастівським міським головою Михайлом Нетяжуком.

«20 червня народні депутати ухвалили рамковий закон “Про управління відходами”. Сьогодні ми починаємо реалізацію реформи із конкретного практичного кейсу», - наголосив Стрілець.

Читайте також: U-LEAD започаткувала навчальний курс для громад з управління побутовими відходами

За оприлюдненою інформацією, на території Бориспільської, Броварської та Фастівської громад планується побудувати два сучасні заводи з оброблення побутових відходів з використанням одразу декількох технологій обробки. Зокрема, здійснюватиметься переробка органічних (харчових відходів) з подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів - металобрухту, скла та пластику.

Запланована потужність спільного заводу для Броварської та Бориспільської громад орієнтовно становитиме 110-120 тис. тонн відходів на рік, у Фастівському районі — 35-100 тис. т на рік. Очікується, що нові потужності з'являться вже за два роки.

Водночас Бориспільський міський голова Володимир Борисенко уточнив, що завод під Борисполем побудують на земельній ділянці площею 29 гектарів.

«Біля саме цієї ділянки менше ніж за кілометр розташоване відкрите сміттєзвалище, яке створює проблеми для аеропорту через птахів і для людей через свій сморід. Побудова ж заводу поблизу цього звалища надасть можливість його рекультивувати — фракціями відходів із заводу можна буде пересипати шари сміття, фактично захоронювати його. Тобто цим проєктом ми покращуємо екологію міста за рахунок будівництва нового заводу і робимо екологічно нейтральними старе сміттєзвалище», - підкреслив Борисенко.

Як повідомив міністр захисту довкілля, проєкти реалізовуватимуть за рахунок кредитів європейських банків. Наразі також тривають перемовини з інвесторами.

«За ці кілька місяців проведено дуже багато перемовин щодо кредитування громад коштами Європейського інвестиційного банку. Але ми цим не обмежуємося і продовжуємо переговори під час всіх наших міжнародних візитів та зустрічей. Модель, що прописана в законі «Про управління відходами», передбачає гарантований захист інвестицій», - підкреслив Стрілець.

Читайте також: На деокупованій Київщині запустять пілотний проєкт з переробки будівельного сміття

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 червня ухвалила закон «Про управління відходами», який є рамковим. На його основі будуть розроблені кілька необхідних секторальних законів на шляху до цивілізованого управління відходами в рамках вимог, висунутих для того, щоб стати членом Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-