У полоні росіян досі залишаються 185 викрадених на Херсонщині цивільних

У полоні росіян досі залишаються 185 викрадених на Херсонщині цивільних

Укрінформ
На Херсонщині офіційно зафіксовано 309 фактів викрадення людей російськими військовими, правозахисники розробили рекомендації, куди повідомляти про викрадення на захоплених територіях.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич, передає Укрінформ.

«На Херсонщині окупанти щодня викрадають людей. Станом на 31 серпня з початку війни у Херсонській області зафіксовано 309 фактів викрадення, - 185 осіб досі перебувають у полоні», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Центр громадянських свобод разом із іншими правозахисними організаціями, які опікуються питанням викрадення цивільних, розробили рекомендації, як діяти, якщо рідна, близька чи знайома особа стала заручником або ви стали свідком викрадення людини, зазначив голова ОВА.

Своєю чергою поліція Херсонської області повідомляє, що за останні 2 доби викрали 6 людей.

"Зафіксовано викрадення шістьох людей у Херсоні, Новій Каховці та с.Виноградне, нині їх місцезнаходження невідоме", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Криму за період окупації зникла безвісти 21 людин

Потрібно повідомити про це на гарячу лінію Національної поліції України +38 089 420 18 67 або Телеграм чат-бот t.m/poshuk_znyklyh; Національне інформаційне бюро - 1648 або +38 (044) 287-81-65 (якщо ви за межами України).Також працює чат-бот у Viber та Telegram @nib_uncp_bot; на цілодобову гарячу лінію Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених СБУ +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01.

«Якщо ви перебуваєте на підконтрольній території України - зверніться до відділку поліції та надайте всю інформацію про те хто, скільки людей, за яких обставин і коли стали цивільними заручниками», - йдеться у повідомленні.

Якщо статус та місце перебування викраденої людини невідомі, у відділку поліції напишіть заяву про те, що звʼязок з нею втрачено, та отримайте номер кримінального провадження в ЄРДР. Якщо ви родич викраденої людини, здайте зразок ДНК для проведення тесту. Також зверніться до СБУ та повідомте усю відому вам інформацію про злочин, йдеться у повідомленні.

За допомогою юриста радять звернутися до Міжнародного комітету Червоного Хреста https://blogs.icrc.org/ua/contacts з вимогою направити гуманітарну допомогу чи забезпечити рідним звʼязок із полоненим. Також радять поінформувати про свій запит головний офіс Червоного хреста у Женеві - https://www.icrc.org/en/contact

Читайте також: З початку війни на захоплених територіях викрадені щонайменше 311 українців - правозахисники

Після реалізації всіх попередніх рекомендацій варто звернутися до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин – 0800339247 або 0958960421

Також про відомі факти викрадення цивільних людей можна повідомити на гарячу лінію Херсонської обласної військової адміністрації - 0800330951, або у месенджери за цим номером + 380930119596 (Viber, Telegram, WhatsApp або Signal), інформує голова ОВА.

Як повідомляв Укрінформ, останні тижні на Херсонщині російські загарбники посилили масштаб фільтраційних заходів, кількість людей, яких викрадають військові рф, збільшується.

Чим більше розголосу про викрадену людину на захоплених рф територіях Херсонської та Запорізької областей, тим більше шансів, що вона залишиться живою, зазначав заступник постійного представника Президента України в АРК Денис Чистіков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-