Борщ-батл від житомирських музейників

Борщ-батл від житомирських музейників

Укрінформ
Кмитівський художній музей на день перетворили на гастрономічний простір і приготували чотири види національної страви

На один день Кмитівський музей образотворчого мистецтва ім. Йосипа Буханчука перетворився на гастрономічний простір, де готували борщ. Ідея провести музейний борщ-батл виникла відразу, коли український борщ внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Окрім традиційного червоного борщу відвідувачі мали нагоду спробувати ще й білий та «космічний».

Як житомирські музейники об’єдналися навколо борщу і хто переміг у кулінарному батлі, читайте в репортажі Укрінформу.

ЧЕРВОНИЙ БОРЩ ВІД ДИРЕКТОРІВ МУЗЕЇВ

Ідея влаштувати борщ-батл виникла у директора Житомирського обласного краєзнавчого музею Романа Насонова. Він пригадує, що готував удома борщ і в цей час побачив новину, що страва потрапила до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Роман Насонов
Роман Насонов

«Міністерство культури запустило борщ-челендж, і я опублікував фото свого борщу. Під фото почалася дискусія, Ярослав (Ярослав Хитрий т.в.о. директора Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука – ред.) написав коментар і з цієї публікації з’явилася ідея музейного борщ-батлу. Кулінарія – це один з ідентифікаторів нації, український борщ часто згадується у фольклорі, це також обрядова страва. Це навіть один із критеріїв вибору дружини (усміхається)», - говорить Насонов.

Ярослав Хитрий
Ярослав Хитрий

За словами т.в.о. директора Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука Ярослава Хитрого, такий захід – це позитивний інформаційний привід, яких в умовах війни небагато.

«Я їв борщ у гостях, були різні смаки, але точно не назву хоч один не смачний. Не знаю, що треба зробити, аби борщ був несмачним. Борщ я навчився готувати в гуртожитку, спочатку зелений, а потім уже й червоний. Там пів року проживеш, захочеш їсти, то всього навчишся», - каже Хитрий.

Борщ під час батлу готували в казанах на вогнищі біля музею. Вочевидь ця українська страва має свою невидиму силу, адже за весь час батлу, що тривав упродовж кількох годин, жодного разу не було повітряної тривоги.

Директор краєзнавчого музею розповідає, що часто варить борщ за власним рецептом. У воді, де готується страва, він відварює очищені цілі моркву та буряк, а тоді їх нарізає, робить із них підсмажу та кидає в казан. Для того, аби збалансувати смак, додає до страви мед і лимонну кислоту.

Натомість керівник Кмитівського музею відкриває свій секрет борщу. Він готує підсмажу із перцю на тваринному жирі, витопленому з підчеревини, яку додає наприкінці.

БІЛИЙ БОРЩ ІЗ КВАШЕНОГО ЦУКРОВОГО БУРЯКА

До борщ-батлу приєдналися і представниці Гришковецької територіальної громади. Вони варили білий борщ.  

«Головний інгредієнт білого борщу – заквашений цукровий буряк. Цей борщ білого кольору, а його рецепт передається з покоління у покоління. У нас в Гальчині (село у складі Гришковецької громади – ред.) є дуже гарний маєток, де жив українсько-польсько-турецький політичний діяч Міхал Чайковський Коли ми заглибилися в історію, зрозуміли, що Міхал Чайковський теж їв цей білий борщ. Із часом рецепт втратив актуальність, бо люди звикли готувати з консервованих, придбаних у магазині продуктів. Ми вирішили відродити цю страву, яка активно поширюється нашою громадою», - розповідає завідувач сектору культури і туризму Гришковецької територіальної громади Наталія Ященко.

Наталія Ященко (перша ліворуч)
Наталія Ященко (перша ліворуч)

Жінка додає, що білий борщ може бути як пісним, так із м’ясом. Під час заходу його готували на бульйоні зі свинячих реберець. До складу страви, в якій зовсім нема консервантів, входять картопля, цибуля, капуста, сушені гриби, перець, сіль, зелень. 

Рецепт приготування квашеного буряка для борщу господині не розкривають. Кажуть, що його можна терти, але традиційно ріжуть соломкою. До готового білого борщу, як і до червоного, додають сметану.

«КОСМІЧНИЙ» БОРЩ

До борщ-батлу долучився також Національний музей космонавтики ім. Корольова. Страва за його рецептом проста у приготуванні й не вимагає багато часу. Тож коли інші борщі доварювалися, музейники показали, який борщ їдять космонавти.

«У складі «космічного» борщу є шматочки курячого м’яса, квасоля, буряк, картопля, капуста, морква, цибуля, кріп, часник, томат. В упаковці всі інгредієнти сухі, це сублімований продукт. Такий борщ спочатку готують звичним способом, потім його висушують, а відтак він зберігає смак та аромат. Вміст упаковки заливаємо окропом, і треба зачекати 5-7 хвилин, аби борщ приготувався», - пояснює науковий співробітник музею Лідія Кулик.

Лідія Кулик (праворуч) та Тетяна Гаврилова (ліворуч)
Лідія Кулик (праворуч) та Тетяна Гаврилова (ліворуч)

Її колега Тетяна Гаврилова, додає, що завдяки такій технології приготування у «космічному» борщі збережені всі вітаміни та мікроелементи. Сублімовані страви окрім космонавтів їдять також українські військові. Першими «космічний» борщ дегустували діти, яких захопили розповіді про космос. 

Ті, хто спробували усі види борщу, кажуть, що обрати фаворита складно, адже кожен смакує по-особливому.

«Мені дуже сподобався білий борщ. Колись моя бабуся варила такий у печі. У нього цікавий смак, я такого не їла вже років 20. Щоправда, бабуся зелені не додавала, але вона тут смакує», - ділиться враженнями Наталія Чісліна.

Наталія Мойсієнко говорить, що їй сподобалися і червоні борщі, і білий, який вона спробувала вперше. Жінка зауважує, що гриби в білому борщі дуже нагадують традиційні поліські страви. 

Гості борщ-батлу одностайні в тому, що його переможець – борщ. Неважливо, за яким рецептом він приготований, бо кожен смачний по-своєму. Головне, що український борщ упевнено переміг на культурному фронті й утвердився на світовій гастрономічній мапі як наша автентична страва.

Ірина Чириця, Житомир

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-