На Херсонщині загарбники погрозами змушують віддавати дітей у російські школи

На Херсонщині загарбники погрозами змушують віддавати дітей у російські школи

Укрінформ
На Херсонщині загарбники заманюють і погрожують батькам, щоб діти навчалися за російськими програмами у фейкових навчальних закладах – наразі безуспішно.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

«Окупанти обіцяють, що ті батьки, які поведуть дітей у російські школи, будуть отримувати винагороду. В рублях, звісно. А тих, хто відмовиться, - будуть переслідувати аж до арешту», - повідомив Хлань.

За його словами, в університети взагалі запрошують на безкоштовне навчання без іспитів. Скоро на вулицях будуть за руки хапати та дипломи роздавати, аби тільки гарну картинку зняти. Бо поки - нічого не вдається, зазначив Хлань.

Читайте також: Загарбники обіцяють завести на Херсонщину сотню медиків – місцеві відмовляються співпрацювати

Своєю чергою, Херсонська ОВА повідомляє, що самопроголошена "влада" поширила інформацію про початок вступної кампанії в Херсонський базовий медичний коледж з 1 серпня 2022 року. Це повідомлення є фейковим і до діяльності комунального закладу «Херсонський базовий медичний коледж» Херсонської облради не має жодного відношення, інформує ОВА.

Комунальний заклад «Херсонський базовий медичний коледж» ХОР працює за українським законодавством та українськими освітніми програмами. Заклад тимчасово проводить свою діяльність у м. Миколаїв, у 2022-2023 навчальному році вступна кампанія проводитись не буде, зазначили в ОВА.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні самопроголошена "влада" та військові рф захопили приміщення Державного аграрно-економічного університету (ХДАЕУ). Як зазначив чинний керівник вишу, аграрно-економічний університет залишається українським закладом вищої освіти, що продовжує працювати у Кропивницькому та проводить вступну кампанію.

14 червня колаборантки Тетяна Томіліна та Тетяна Кузьміч разом з озброєними військовими рф вдерлися до Херсонського держуніверситету (ХДУ). Ректор університету Олександр Співаковський закликав співробітників вишу, які перебувають на тимчасово захопленій території, не йти на співпрацю з ворогом. Він запевнив, що будуть виконані всі фінансові зобов’язання перед тими, хто перебуває у вимушеному простої, та тими, хто працює дистанційно. Наразі центр управління ХДУ тимчасово працює на базі Прикарпатського національного університету. Структурні підрозділи Херсонського державного університету – Бериславський фаховий педагогічний коледж та Генічеський фаховий коледж – є і будуть працювати за українськими програмами та видавати українські дипломи.

Читайте також: Українців в окупації погрозами змушують отримувати російські паспорти - розвідка

Також спростував інформацію, що буцімто він проводить набір до Херсонського національного технічного університету (ХНТУ).

Зазначається, що університет продовжує працювати за українським законодавством та проводить набір у дистанційному форматі. Чинна виконувачка обов’язків ректора ХНТУ Олена Чепелюк, яка перебуває на території, контрольованій ЗСУ, своєю чергою повідомила, що самопроголошена "влада" у Херсоні оголосила, що призначила «керувати» університетом Галину Райко.

3 серпня перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський поінформував, що у Каланчацькій громаді на Херсонщині російські загарбники викрали директора Гаврилівської школи Тетяну Ткаченко. На директорів шкіл по всій області чинять колосальний тиск, тому що переважна більшість педагогів відмовляється працювати з загарбниками та перебудовувати роботу навчальних закладів під російську програму.

Читайте також: У деокупованих населених пунктах Херсонщини запрацювали протипожежні пункти

На захопленій території Херсонської області страждають від терору педагоги, яких ворог примушує до співпраці, – їм погрожують, до них загарбники приїжджають додому, викрадають, б'ють.

Більшість освітян змушені виїжджати, побоюючись за своє життя.

Українці збирають підписи під електронною петицією щодо звільнення цивільних заручників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-