В Україні відкрили кримінальне провадження через обстріли росіянами ЗАЕС

В Україні відкрили кримінальне провадження через обстріли росіянами ЗАЕС

Укрінформ
Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через обстріл російськими військами об’єкта атомної енергетики – Запорізької АЕС, розташованого в тимчасово захопленому місті Енергодар.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

Досудове розслідування розпочате за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, 5 серпня збройні формування російської федерації, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, з ракетного й артилерійського озброєння обстріляли територію Запорізької АЕС, завдавши пошкоджень азотно-кисневій станції та об’єднаному допоміжному корпусу.

Як повідомлялося, 5 серпня російські війська двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14.30 зафіксовані три вибухи біля промислового майданчика станції. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Читайте також: ЄС засуджує дії росії поблизу Запорізької АЕС

Увечері загарбники вдруге обстріляли Запорізьку АЕС, зафіксовані три влучання на майданчик станції.

Згідно з даними Енергоатома, станом на ранок 6 серпня ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Ворожий вогонь завдав серйозних пошкоджень азотно-кисневій станції та об‘єднаному допоміжному корпусу. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

За словами міського голови Енергодара Дмитра Орлова, російські загарбники ховають свою зброю між енергоблоками захопленої Запорізької АЕС. Також росіяни, імовірно, замінували територію станції.

У разі необхідності евакуації персонал Запорізької АЕС позбавлений доступу до укриття, оскільки загарбники ховаються в підвалах від здійснюваних їхніми ж військами обстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-