В Ізюмі через обстріли і відсутність меддопомоги загинули пів тисячі жителів – мер

В Ізюмі через обстріли і відсутність меддопомоги загинули пів тисячі жителів – мер

Укрінформ
В Ізюмі Харківської області внаслідок російських обстрілів і через ненадання медичної допомоги загинули близько пів тисячі жителів.

Про це повідомив Ізюмський міський голова Валерій Марченко, коментуючи опубліковані днями списки загиблих, передає Укрінформ із посиланням на Суспільне.

«Найбільше людей гинуло на початку повномасштабного вторгнення росії. Йдеться не лише про тих, хто загинув від російських обстрілів, а й про тих, хто вчасно не отримав медичну допомогу. Загалом нині відомо про близько 500 загиблих лише в Ізюмі», - йдеться у повідомленні.

Наразі у влади відсутня достовірна інформація зі старостинських округів Ізюмської громади.

«У нас немає інформації по наших старостинських округах. Це особливо стосується Кам’янського старостинського округу, де йшли дуже важкі бої», - зазначив Марченко.

Коментуючи слова секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова про те, що Ізюм зазнав більше обстрілів, ніж Маріуполь, Марченко сказав, що йдеться і про ракетні, й артилерійські обстріли, й авіанальоти.

«Місто Ізюм найбільше страждало від авіанальотів. Однієї доби ми нарахували 26 авіанальотів, кожен літак випускав по дві бомби або ракети. Це за один день, а авіанальоти були щодня. І уже коли росіяни зайшли на лівобережну частину міста, тоді почали працювати і «Гради», інші РСЗВ, танки били прямим наведенням. Я думаю, що місто Ізюм постраждало, якщо брати територію і кількість жителів — Маріуполь же набагато більший — щільність ударів була набагато більшою, ніж у Маріуполі», - зауважив Марченко.

Ізюмське видання «Обрії Ізюмщини», що працює в евакуації, опублікувало списки загиблих жителів Ізюма, які склали місцеві колаборанти. В списку 175 імен. Марченко зазначає, що ці списки достовірні на 80%.

Читайте також: На Харківщині росіяни завдали ударів по Чугуєву та двох громадах

Війська рф заблокували м. Ізюм на початку березня, тоді ж почалися інтенсивні обстріли міста та авіаудари, вся інфраструктура населеного пункту знищена.

З 2 квітня місто тимчасово захоплене. За даними чинного міського голови Валерія Марченка, до звільнення відновити водопостачання та електрику практично неможливо через масштабні руйнування підстанцій і мереж. У місті залишаються заблокованими від 12 до 15 тис. жителів, яким гостро не вистачає продуктів і медикаментів. При цьому загарбники створюють ілюзію підготовки міста до опалювального сезону, хоча центральна котельня була ними знищена.

Загарбники призначили «мером» колишнього міліціонера, ексзавідувача сектору банківської безпеки активів фізичних осіб в одному з банків Владислава Соколова, який у 2020 році висував свою кандидатуру на виборах міського голови та програв.

Фото: Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-