Акваторію порту Одеси не будуть повністю розміновувати задля «зернового коридору» – ОВА

Акваторію порту Одеси не будуть повністю розміновувати задля «зернового коридору» – ОВА

Укрінформ
Розблокування Одеського порту для експорту українського зерна і відкриття так званого «зернового коридору», попри обстріли з боку рф, не передбачає повного розмінування акваторії гавані. Лоцмани виводитимуть судна-зерновози з цього та двох сусідніх портів вузьким фарватером.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в ефірі національного телемарафону речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

«Коли йдеться про розблокування експорту українського зерна і відкриття «зернового коридору», ніхто не говорить, що акваторія порту Одеси буде повністю розмінована... Це буде вузький фарватер для зерновозів - тих караванів суден, які планується гуртувати і проводити потім відповідним маршрутом. Все інше буде заміновано», - зазначив Братчук.

Читайте також: У Маріуполі загарбники відновили електропостачання у порту і готуються вивезти вкрадене зерно

Речник ОВА зауважив, що певна частина населення вважає домовленості у Стамбулі такими, що можуть послабити мінно-вибухову безпеку.

«Цього не буде, - наголосив Братчук, - тому й заборона відвідувати пляжі чорноморського узбережжя, купатися в морі залишається чинною. Особливо хочу це підкреслити», - сказав Братчук.

Читайте також: На Одещині чоловік підірвався на міні, купаючись у морі

Він додав, що «йдеться про маршрут технічний - саме для суден. Для цього хлібного каравану».

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на Мінінфраструктури, після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов’язаних харчових продуктів морським шляхом, здійснюється відповідна підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід і вихід суден до цих морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжуватись судном лідирування.

23 липня ворог атакував Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

У Стамбулі, за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії, 22 липня підписано угоду, в рамках якої здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-