У Кролевці на Сумщині до Петрового посту готували борщ зі щукою

У Кролевці на Сумщині до Петрового посту готували борщ зі щукою

Фото
Укрінформ
У Музеї кролевецького ткацтва на Сумщині відбувся майстер-клас із приготування пісного борщу зі щукою.

Як розповіла майстриня Тетяна Сокур, такий рибний борщ готується у піст без м’яса, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми презентуємо борщ пісний зі щукою. Щоб зварити смачний борщ у Петрів піст – необхідно зловити щуку за хвіст. Що ми і зробили», - зазначила вона.

Страву готували у музейній кімнаті, так званій «Хаті під стріхою», увішаній унікальними кролевецькими рушниками, за давніми традиціями.

«Якогось абсолютного рецепта борщу, щоб от так і не інакше не існує. У кожному регіоні є відмінності. Дегустувала багато борщів з різних регіонів, і, знаєте, що скажу?! У нас –найсмачніший. Ми звикли до свого, а своє нам найкраще», - сказала пані Сокур.

Читайте також: Діаспора провела у Будапешті «День борщу»

За словами майстрині, під час приготування борщу зі щукою спершу вариться бульйон із рибою, а потім до нього додаються овочі – картопля, два види буряків, морква, цибуля, капуста та для калорійності - квасоля.

Водночас вона зауважила, що не всю рибу варто кидати у бульйон, а частину можна окремо обсмажити і буде одночасно приготовано дві страви. Сокур пояснила, що раніше українські сім’ї були великими, треба було і родину смачно та поживно нагодувати, й продукти зекономити, тому і виник такий рецепт.

Читайте також: «Борщ наш»: соцмережі смакують історичну новину

Перед вкиданням у горщик моркву з цибулею окремо підсмажили в олії на пательні, а буряки обсмажили з соусом.

Наприкінці приготування господиня вкинула до борщу подрібнений часник і на мить занурила парасольку кропу – «для смаку і запаху».

На Сумщині до Петрового посту готували борщ зі щукою // Фото: Олена Литвиненко, Укрінформ

«Готуючи сьогодні борщ, ми зберігаємо наші традиції і нашу нематеріальну культурну спадщину, наш код. Кожна господиня тепер на кухні не лише годує родину, але і збагачує культуру», - переконана майстриня.

Читайте також: На антарктичній станції «Академік Вернадський» є понад 30 рецептів борщу

Вона розповіла, що, коли немає посту, гостей у Кролевці частують борщем із м’ясом та яблуками з унікальної місцевої пам’ятки природи – яблуні-колонії, приготованим на воді з трьох колодязів.

Сокур додала, що борщі бувають зелені, червоні, білі, чорні та навіть сірі, їх можна готувати з равликами, бананами та раками, усе залежить від господині або господаря, але «головне, щоб у борщі ложка стояла».

«Борщ – то душа України», - вважає майстриня.

Читайте також: Український борщ внесли до списку спадщини ЮНЕСКО

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня український борщ внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-