На Прикарпатті дівчина створила подушки за мотивами робіт Примаченко - хоче допомогти ЗСУ

На Прикарпатті дівчина створила подушки за мотивами робіт Примаченко - хоче допомогти ЗСУ

Відео
Укрінформ
На Прикарпатті студентка Косівського коледжу декоративно-прикладного мистецтва Ольга Цюрик створює подушки-іграшки за мотивами творчості Марії Примаченко.

Про це дівчина розповіла для місцевої телекомпанії НТК, передає Укрінформ.

«Я хотіла створити вироби, які б привернув увагу не лише дорослих, але й дітлахів. В мене вийшли подушки-іграшки. За основу я взяла творчість Марії Примачнко, її стиль наївного мистецтва, який дуже неформальний, незвичність самих тварин, яких не існує в природі. Вони й багаторогі, й багатоногі, і з очима. Їх кольори не природні. Знаю, що всі ці тварини приходили їй (Марії Примаченко, - ред.) у снах», - розповіла Цюрик.

За словами дівчини, подушки за мотивами творчості Марії Примаченко «Маленький лев» та «Синій бик» вони виготовила зі шкіри з використанням різних технік – ажурне вирізування, ручна та машинна вишивка, аплікація та набивання металу.

Зазначається, що молода майстриня створили ці вироби на знак солідарності з людьми, які врятували твори Примаченко від знищення, бо вважає, що художниця є частиною українського культурного коду, який необхідно берегти.

Нині Ольга Цюрик планує продати на благодійному аукціоні ці подушки, аби скерувати кошти на підтримку ЗСУ.

Читайте також: Іванківський музей на Київщині у першу чергу внесли у список об’єктів для відбудови

Як повідомлялося, у квітні під час наступу російських військ у Київській області у селищі Іванків згорів історико-краєзнавчий музей, в якому зберігались більше 20 робіт Марії Примаченко. Пізніше стало відомо, що охоронець музею разом з дружиною врятували з полум’я роботи художниці.

Марія Оксентіївна Примаченко, також Приймаченко — українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Створила понад 800 картин, 650 робіт мисткині зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Фото: НТК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-